Iatropedia

Φαρμακοποιοί και φαρμακοβιομήχανοι προς Ράιχενμπαχ: Βοηθήστε με 15 δις ευρώ!

Έκκληση στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ να συμβάλει ώστε να εκταμιευθεί 1,5 δις ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα και να μην κινδυνεύουν άλλο οι Έλληνες ασθενείς κάνουν με επιστολή τους πέντε φορείς της αγοράς φαρμάκου. Μια επιστολή που προκάλεσε αίσθηση αλλά και τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). "Στείλαμε την επιστολή για να πιέσουμε" υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι πρόεδροι των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ), των φαρμακοποιών (ΠΦΣ) της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων, οι φορείς ζητούν

να διατεθεί στον ΕΟΠΥΥ μέσω του υπουργείου Οικονομικών 1,5 δις ευρώ, εκτιμώντας ότι πια κινδυνεύουν ασθενείς.

Οι πέντε φορείς περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας αφού μιλούν για ένα σύστημα που καταρρέει ενώ συμπληρώνουν στην επιστολή τους ότι είναι «ζωτικής σημασίας να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές του δεσμεύσεις, οι οποίες αφορούν τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα νοσοκομεία και όλους τους παρόχους της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Οι πρόεδροι των φορέων επικαλούνται μάλιστα το νόμο 4038/2012, σύμφωνα με τον οποίο «το κράτος θα έπρεπε να είχε ήδη χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό, όμως, δεν συνέβη» ενώ υπογραμμίζουν ότι η χρηματοδότηση είχε συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους ελεγκτές και την Ομάδα Εργασίας της ΕΕ για την Ελλάδα.

Οι φορείς ζητούν ουσιαστικά να μεσολαβήσει ο κ.Ράιχενμπαχ για την εκταμίευση των χρημάτων ή να συμβάλει για μια σχετική σύσκεψη άμεσα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου πάντως επεσήμανε ότι η επιστολή εστάλη ως προειδοποίηση στον κ.Ράιχενμπαχ ώστε να δοθούν τα χρήματα που έχουν προγραμματισθεί.

Όπως εξηγεί ο κ.Αμπατζόγλου με βάσει τη δανειακή συμφωνία το κονδύλι θα έπρεπε από τις 30 Μαρτίου να έχει δοθεί για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους προμηθευτές υγείας.