Φαρμακοποιοί: Συνελεύσεις προέδρων και ερωτήσεις στη Βουλή δείχνουν τον δρόμο…
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Γενική Συνέλευση έχουν σήμερα οι φαρμακοποιοί για να καθορίσουν από κοινού την στάση που θα τηρήσουν από εδώ και πέρα μπροστά στην άτυπη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ που έχει «γονατίσει» τους περισσότερους…
Την ίδια ώρα, Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή Τρικάλων, Χρήστο Σιμορέλη προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών με την οποία ο βουλευτής θίγει το επίκαιρο θέμα των πληρωμών των δαπανών για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Η ερώτηση, που θα συζητηθεί στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο αύριο Πέμπτη, χωρίζεται σε δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος, ερωτάται το πότε θα γίνει η πληρωμή και η εξόφληση των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ.
Στο δεύτερο μέρος, αναγνωρίζεται το τεράστιο ζήτημα ρευστότητας που δημιουργείται για τα φαρμακεία, όταν από τη μία παρέχουν τρίμηνη πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν τους παρέχουν πίστωση οι φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές ζητούν να πληρωθούν με αντικαταβολή.
Επομένως, ερωτούνται οι υπουργοί με ποιόν τρόπο θα πιέσουν τις φαρμακοβιομηχανίες να αυξήσουν χρονικά την πίστωση προς το χώρο του Φαρμάκου και πως τεχνικά θα ευθυγραμμιστούν αυτές οι πληρωμές, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας και κατ’ επέκταση οικονομικής βιωσιμότητας για τα φαρμακεία.
Εξάλλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεταξύ των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων και των Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών των νομών Έβρου,Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, παρουσία του προέδρου και μελών του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου έγινε σαφές πως «ο φαρμακευτικός κλάδος ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΠΛΕΟΝ να συνεχίσει την χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού λαού».
Όλοι συμμεριζόμαστε τον αγώνα και τις δυσκολίες της Πολιτείας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Της επισημαίνουμε όμως , ότι εάν δεν δρομολογηθεί άμεσα η κατά προτεραιότητα κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, αναγκαστικά θα οδηγηθούμε, λόγω ελλείψεως ρευστότητας, στο τελικό στάδιο της αδυναμίας αγοράς φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, γεγονός το οποίο θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία.
Καλούμε την πολιτεία να ανταποκριθεί στις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό αντιμετωπίζοντας το φάρμακο ως πρώτιστης ανάγκης κοινωνικό αγαθό και να αντιληφθεί ότι οι φαρμακοποιοί και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν άλλα περιθώρια αντοχής να στηρίζουν το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης από δικούς του πόρους.
Διαβάστε εδώ το κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Υγείας
-Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Προγραμματισμένες πληρωμές για δαπάνες φαρμάκων.
Οι δανειστές προσπαθούν να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία ρευστότητας στη χώρα. Η κυβέρνηση δίνει και καλώς προτεραιότητα στους μισθούς και στις συντάξεις. Ένα εξίσου σοβαρό θέμα όμως, είναι και η φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, και ιδιαίτερα των ασθενέστερων στρωμάτων. Έτσι και στο χώρο του φαρμάκου έχει προκληθεί οικονομική ασφυξία ρευστότητας. Η βιομηχανία αρνείται να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα και το οικονομικό βάρος έχει πέσει μόνο στα φαρμακεία. Η βιομηχανία, ενώ δίνει 12μηνη πίστωση στο δημόσιο, αρνείται μια δίμηνη πίστωση στο χώρο του φαρμάκου, που θα ήταν μια οικονομική ανάσα για όλους.
Η μη έγκαιρη εξόφληση δαπανών φαρμάκων δημιουργεί αβεβαιότητα και μεγάλη ανησυχία στους φαρμακοποιούς της χώρας, αλλά και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, εμπορίου και διακίνησης του φαρμάκου. Δημιουργεί όμως και μεγάλη ανησυχία στους ασφαλισμένους, μιας και τα φαρμακεία ουσιαστικά σηκώνουν το βάρος της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας. Η δυνατότητα πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ εκ μέρους των φαρμακείων είναι οριακή και έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια περαιτέρω καθυστέρησης αποπληρωμής των δαπανών.
Η μη υπεύθυνη πληροφόρηση, σχετικά με την πορεία χρηματοδοτήσεων του ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα με σφραγισμένες επιταγές και διακοπή της πίστωσης και της εκτέλεσης συνταγών από μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών της χώρας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1)Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για μη έγκαιρη πληρωμή των φαρμακείων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και τι προτίθενται να πράξουν για να υπάρχει σταθερή ημερομηνία πληρωμής έστω και στις 70 ημέρες που γίνεται έως σήμερα, παρότι η συμβατική υποχρέωση προβλέπει 45 ημέρες;
2) Τι μέτρα θα πάρουν για να πιεστεί η Βιομηχανία να αυξήσει την πίστωση προς το χώρο του φαρμάκου που να συμπίπτει με την πληρωμή του ΕΟΠΥΥ, καθώς και αν προτίθενται να μιλήσουν με τις τράπεζες, ώστε η εξόφληση των επιταγών να γίνεται ταυτόχρονα με την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σιμορέλης Χρήστος