Iatropedia

Φαρμακοποιοί για self test: «Θα προκληθούν ουρές στα φαρμακεία για την προμήθεια των τεστ»

Διευκρινίσεις έδωσε σε συνέντευξη τύπου το πρωί, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σχετικά με τα self test, τα οποία θα από τις αρχές Απριλίου ο κάθε πολίτης θα προμηθεύεται δωρεάν από τα φαρμακεία. "Δεν ζητήσαμε αμοιβή για τα τεστ", διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς και εξέφρασε αμφιβολίες για τη διαδικασία προμήθειας των δωρεάν τεστ από τους πολίτες, καθώς φοβάται, όπως είπε ότι θα προκληθούν ουρές στα φαρμακεία.

Την αδυναμία τους να υποστηρίξουν τη διαδικασία διενέργειας των self tests στα φαρμακεία ακόμη και για τη μειοψηφία των πολιτών που δεν θα μπορούν να τα κάνουν στο σπίτι μόνοι τους, εξέφρασαν οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, απέδωσε τα όσα έχουν αναφερθεί περί αμοιβής των φαρμακοποιών για τα self test, σε «παρεξήγηση», ενώ δήλωσε την αδυναμία των φαρμακείων να υποστηρίξουν τη διαδικασία της διεξαγωγής των τεστ αυτών, λόγω ανεπάρκειας χώρου και προς αποφυγή πρόκλησης διασποράς κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως, η εμπλοκή των φαρμακείων στη διαδικασία θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση στα 50 τετραγωνικά μέτρα κατά μέσο όρο σε κάθε φαρμακείο, την ώρα που μπορούν να εξυπηρετηθούν σήμερα μόνο 2 άτομα τη φορά.

Επιπλέον, το αποτέλεσμα του τεστ βγαίνει σε μισή ώρα, γεγονός το οποίο θα επιφέρει συνωστισμό, ενώ απαιτείται, όπως είπε η καταγραφή τυχόν θετικών αποτελεσμάτων.

«Ο πολίτης θα πρέπει συνειδητά και με υπευθυνότητα να συμπληρώσει σε μία πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί όπως έχει ανακοινωθεί, και από εκεί και πέρα θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο. Εμείς όμως δεν έχουμε καμία υποχρέωση σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει έξτρα όγκο δουλειάς. Ότι ο πολίτης θα ξαναμπεί στο φαρμακείο»

Βαλτάς: «Θα υπάρξουν ουρές στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή για την δωρεάν προμήθεια των οικιακών τεστ από τα φαρμακεία, διαμορφώνει μία σειρά από φλέγοντα ερωτήματα:

«Αδυνατούμε να στηρίξουμε τη διαδικασία. Αν όλος ο πληθυσμός πάρει το self-test, μιλάμε 20 εκατ. τεστ το μήνα. Θα δείτε ουρές στα φαρμακεία», σημείωσε ο κ Βαλτάς, σημειώνοντας ότι τα φαρμακεία δεν είναι οργανωμένες μονάδες με 20-30 υπαλλήλους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργήσει ο 5πλασιασμός της επισκεψιμότητας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να διασταυρώνεται αν ο κάθε ΑΜΚΑ έχει κάνει χρήση του τεστ ανά εβδομάδα, όπως εξήγησε ο κ. Βαλτάς.

Ως προς την εγκυρότητα του self test τόνισε ότι πρόκειται για ένα γρήγορο τεστ το οποίο σύμφωνα με το κράτος και τους επιστήμονες μπορεί να έχει 90% εγκυρότητα, αλλά αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει να επαναληφθεί το τεστ.

«Εμείς θεωρούμε ότι τα ασφαλέστερα τα οποία όμως είναι χρονοβόρα στη διαδικασία και απαιτούν εξειδικευμένο χώρο, είναι τα rapid test», σημείωσε.

ΠΦΣ: «Εμείς είχαμε ενημέρωση για rapid και όχι για self test»

Τέλος ανέφερε, ότι η ενημέρωση που είχε ο ΠΦΣ σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη με το υπουργείο Υγείας, ήταν για το ενδεχόμενο να διενεργούνται στα φαρμακεία rapid tests και όχι τα self tests, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Χωρίς να γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης, το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ετοίμαζε πρόταση για τη διάθεση και διενέργεια rapid-test στα φαρμακεία, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας γίνεται επί πληρωμής.

Το τεστ διενεργείται σε εξωτερικό χώρο και ο φαρμακοποιός φοράει ειδική στολή, σύμφωνα με το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο πολίτης αποχωρεί και λαμβάνει το αποτέλεσμα, ενώ ενημερώνεται και ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ.

«Αυτό που παρεξηγήθηκε ήταν ότι το θέμα της αμοιβής αφορούσε στα rapid-test και όχι στα self-test, που είναι κάτι διαφορετικό. Δεν υπήρχε πρόθεση να πληρωθούμε για τα self-test. Είναι δωρεάν και θα το δώσουμε» τόνισε ο κ. Βαλτάς.

Άγνωστο παραμένει πότε θα είναι δυνατή η διενέργεια self test από τους πολίτες, μέχρι να φτάσουν τα τεστ αυτά στα φαρμακεία, καθώς απαιτείται διαγωνισμός, πλατφόρμα οργάνωσης, συμφωνία με φαρμακαποθήκες, κατανομή των εμβολίων στα φαρμακεία, εκπαίδευση και πολλά άλλα.