«Οι φωνές πλέον ολοένα και πληθαίνουν για το ότι η ανάκαμψη της χώρας δεν πρόκειται να έρθει μόνο με τη εφαρμογή σαρωτικών οικονομικών μέτρων και δομικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Και συνέχεισε: «Χωρίς ένα στρατηγικό σχέδιο η εκτροπή φαντάζει αναπόφευκτη»!
Το Στρατηγικό σχέδιο για την υγεία να περιλαμβάνει 3 ενότητες:
-Αποτίμηση του φορτίου νοσηρότητας και ορθολογική χρηματοδότηση του συστήματος με μητρώα ασθενών και ηλεκτρονική κάρτα ή φάκελος ασθενούς.
-Πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες και υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις με μηχανισμούς αξιολόγησης νέων θεραπειών και …χώρο στην καινοτομία αξιολογώντας τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας, και το πρόσθετο θεραπευτικό όφελος.
-Ορθολογική χρήση των πόρων με εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα συμβάλλουν στην πιο σωστή χρήση των φαρμάκων και στον περιορισμό μη τεκμηριωμένων θεραπευτικών επιλογών και μέτρα ελέγχου του όγκου της συνταγογράφησης που θα στηρίζονται σε στοιχεία και όχι σε αριθμητικά πλαφόν.
«Ο χώρος της Υγείας και ιδιαίτερα του Φαρμάκου συνεχίζει να πλήττεται από τις μνημονιακές πολιτικές», υπογράμμισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Φαίη Κοσμοπούλου συμπληρώνοντας: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου αντιστέκονται, συνεχίζουν, παράγουν και επενδύουν. Ωστόσο, και τις τελευταίες ημέρες οι θεσμοί έχουν επανέλθει με σκληρότερες απαιτήσεις στο χώρο του φαρμάκου και ειδικά για το εγχώριο φάρμακπ». Προειδοποίησε εξάλλου ότι κάθε περαιτέρω συμπίεση των τιμών θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις.