«Δε βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το Ευρώ», ξεκαθαρίζει ο ΣΦΕΕ.
Αντίθετα ο στόχος του κλάδου είναι –όπως τονίζεται- η διασφάλιση, αλλά και η ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και η διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στελεχών και επιστημόνων που απασχολούνται στο χώρο του Φαρμάκου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Κώστα Φρουζή, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούν η άμεση επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αλλά και των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και η εξομάλυνση της ροής των πληρωμών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τους άλλους εταίρους του φαρμάκου.
Σχολιάζοντας τις αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων για τη χώρα, ο κ. Φρουζής υποστηρίζει πως «οι ασθενείς και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα φάρμακα, τις θεραπείες και την περίθαλψη που δικαιούνται, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα».
Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν για σχέδια έκτακτης ανάγκης των επιχειρήσεων σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας επιβλαβές για τη χώρα και την οικονομία της, ενώ δεν βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του Συνδέσμου.
Σε συνάντηση του ΣΦΕΕ με τον υπουργό Υγείας, ο κ. Κίττας ζήτησε από τους επιχειρηματίες να υπάρξει κατανόηση των προβλημάτων των φαρμακοποιών αλλά και να διευκολυνθούν οι μεταξύ τους συναλλαγές, αίτημα που, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο ΣΦΕΕ αντιμετώπισε κατ΄ αρχήν θετικά.