Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Καθοδική πορεία έχει η φαρμακευτική δαπάνη από το 2009 έως και σήμερα που διανύουμε τη δύσκολη μνημονιακή περίοδο καθώς η πτώση των χρημάτων που διαθέτει πια η πολιτεία για την αποζημίωση των φαρμάκων των ασφαλισμένων αγγίζει ακόμη και το 60%.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ λίγο πριν μπει το ΔΝΤ στη ζωή μας η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5 δις ευρώ ενώ πλέον για το 2014 θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 2 δις ευρώ και συγκεκριμένα 1,919 δις ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 το κράτος διέθετε 5 δις ευρώ για φάρμακα. Το 2010 έπεσε στα 4,2 δις και το 2011 καθηλώθηκε στα 3,73 δις. Το 2012 και το 2013 τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δραματικά με 2,88 δις και 2,371 δις ευρώ αντίστοιχα.
Τα χειρότερα όμως έπονται καθώς φέτος η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να κατρακυλήσει στα 1,919 δις ευρώ γεγονός που είναι πιθανό να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει περάσει ποτέ η χώρα μας…
Ο ΣΦΕΕ μετά τη γενική συνέλευση των μελών του που πραγματοποιήθηκε εκτιμά ότι μια σειρά από αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια «υπονομεύουν κατακτήσεις όπως η άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων στα φάρμακα».
Όπως τονίζεται: «Η Πολιτεία οφείλει να προωθήσει λύσεις οι οποίες διαμορφώνουν ένα σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες και νέες καινοτόμες θεραπείες».
Τα μέλη του ΣΦΕΕ μάλιστα δε διστάζουν να επικαλεσθούν με τη δέουσα ειρωνεία το πλεόνασμα και τα 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να διανείμει η κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρουν: «Η Κυβέρνηση με πολύ χαρά διανέμει όπως λέει 500 εκατ. ευρώ και ορθά πράττει, όμως χρειάζεται να διορθώσει τόσο τη φαρμακευτική όσο και τη νοσοκομειακή δαπάνη για το 2014 ώστε να μην μειωθούν κάτω των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και των 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πρόκειται για το έσχατο όριο κάτω από το οποίο η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ασθενών στα φάρμακα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί».
Οι φαρμακευτικές εταιρείες μιλούν για «εκπλήξεις» που τους επιφυλάσσει κάθε φορά η κυβέρνηση με συνέπεια να μην μπορεί να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις σε έναν κλάδο που άμεσα ή έμμεσα απασχολεί 133.000 εργαζόμενους.
Ο κλάδος ζητά μεταξύ άλλων την άμεση έκδοση διορθωτικού Δελτίου Τιμών, μετά από εξέταση όλων των ενστάσεων των εταιρειών και την άμεση έκδοση αναθεωρημένου Θετικού Καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διαψεύδουν συγγενείς ότι 40χρονη πέθανε στη Λέσβο λόγω έλλειψης χρημάτων για φάρμακα!
Ζητούνται οδηγοί για το ΕΣΥ με ή…χωρίς προσόντα! Επείγον έγγραφο για να καλυφθούν τα κενά
Θερίζει η μηνιγγίτιδα! Ανησυχία σε γονείς-δασκάλους! Χωρίς επιτροπή εμβολιασμών το υπ.Υγείας
«Στεγνώνουν» τα νοσοκομεία από τη διαθεσιμότητα των γιατρών του πρώην ΙΚΑ! Τι λένε οι γιατροί