Iatropedia

FDA: Αρνητική η εισήγηση για έγκριση της πρώτης θεραπείας στην Ιστορία με βάση το ecstasy

White pills scattered over black background

Σύμφωνα με την επιτροπή, τα οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων της, ενώ εννέα μέλη υποστήριξαν ότι τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της

Με δέκα ψήφους κατά και 1 υπέρ καταψήφισε η επιτροπή συμβούλων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την προοπτική έγκρισης της πρώτης θεραπείας με βάση την ψυχεδελική ουσία MDMA για ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Σύμφωνα με την επιτροπή, τα οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων της, ενώ εννέα μέλη υποστήριξαν ότι τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της σε ασθενείς με PTSD.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στην ειδική επιτροπή επικεντρώθηκε στον τρόπο διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών, καθώς και σε θέματα σχετικά με τον σχεδιασμό και τη συλλογή δεδομένων.

Ο FDA δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τη σύσταση της επιτροπής, αλλά συνήθως το κάνει.

Η οριστική απόφαση του Οργανισμού αναμένεται μέχρι τον Αύγουστο.

Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο με βάση το MDMA, κοινώς ecstasy ή molly, φτάνει μέχρι του σημείου να συζητείται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο στον FDA. Κι αυτό ενώ εδώ και δεκαετίες υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι φάρμακα, όπως το MDMA, μπορούν να θεραπεύσουν ψυχικές διαταραχές και μπορρούν να έχουν και θεραπευτικές εφαρμογές, πέραν της παράνομης χρήσης τους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΔΥ: 50 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 11 νοσηλείες, από δηλητηρίαση σε γαμήλια δεξίωση

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Δωρεάν διάγνωση με self test από τα Φαρμακεία για 2,8 εκατομμύρια Έλληνες

Ο ποιοτικός ύπνος μειώνει το αίσθημα μοναξιάς, ειδικά στους νέους [μελέτη]