FDA: Εξετάζει για πρώτη φορά στην Ιστορία ψυχεδελικό φάρμακο με βάση το ecstasy

  • Iatropedia newsroom
χάπια
Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο με βάση το MDMA, κοινώς ecstasy ή molly, φτάνει μέχρι του σημείου να συζητείται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο στον FDA

Ομάδα συμβούλων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου, για να συζητήσει το θέμα μίας θεραπείας που βασίζεται στο ψυχεδελικό φάρμακο MDMA για ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο με βάση το MDMA, κοινώς ecstasy ή molly, φτάνει μέχρι του σημείου να συζητείται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο στον FDA. Κι αυτό ενώ εδώ και δεκαετίες υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι φάρμακα, όπως το MDMA, μπορούν να θεραπεύσουν ψυχικές διαταραχές και μπορρούν να έχουν και θεραπευτικές εφαρμογές, πέραν της παράνομης χρήσης τους.

Η θεραπεία είναι MDMA σε κάψουλα που παρασκευάζεται από την κοινωφελή εταιρεία Lykos Therapeutics και θα χορηγείται σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

Σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε περισσότερους από 190 ασθενείς, όσοι έλαβαν δόσεις MDMA επιπλέον της θεραπείας εμφάνισαν σημαντική άμβλυνση των συμπτωμάτων PTSD σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες επηρεάζει 13 εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στους βετεράνους πολέμου. Είναι δε σημαντικό να υπάρξουν νέες θεραπείες, καθώς τα υπάρχοντα φάρμακα δεν λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς.

Η θεραπεία της Lykos είναι ένα από τα πολλά ψυχεδελικά φάρμακα που δοκιμάζονται σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπιζόμενες παθήσεις ψυχικής υγείας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΔΥ: 50 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 11 νοσηλείες, από δηλητηρίαση σε γαμήλια δεξίωση

Παρβοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την «πέμπτη νόσο»

Ο ποιοτικός ύπνος μειώνει το αίσθημα μοναξιάς, ειδικά στους νέους [μελέτη]