Ferdinand Monoyer: 5 γρήγορα στοιχεία για το τιμώμενο πρόσωπο στο doodle της Google [vids]
Ferdinand Monoyer – Ειδήσεις. Το Google doodle της 9ης Μαΐου, γιορτάζει τη ζωή του Ferdinand Monoyer, του φημισμένου Γάλλου οφθαλμιάτρου που δημιούργησε τη διόπτρα, μια μονάδα μέτρησης για την όραση, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Έχει επίσης εφεύρει το διαβόητο διάγραμμα Moyoner.
Αν και τα πιο γνωστά του επιτεύγματα έγιναν πριν από 140 χρόνια, το έργο του εξακολουθεί να είναι σημαντικό σήμερα, ειδικά για εκείνους που χρειάζονται γυαλιά.
Ο Ferdinand Monoyer είναι ο άνθρωπος που μας… έδειξε τον τρόπο για να «αξιολογούμε» την όρασή μας. Ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την οξύτητα της όρασης δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων. Ο τρόπος είναι απλός: Ο εξεταζόμενος καλείται να διαβάσει γράμματα και νούμερα, με συνεχώς μικρότερο μέγεθος, από έναν πίνακα μερικά μέτρα μακριά.
Όπως σημειώνει η Google:
“Ο Monoyer άλλαζε τη γραμματοσειρά μιας συγκεκριμένης επιστολής, αν δεν του ταίριαζε. Σε τελική ανάλυση, αν πρόκειται να αξιολογήσεις την όραση ενός ατόμου από αυτό, τότε τα γράμματα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστα! Αν κοιτάξετε προσεκτικά το σημερινό Google doodle, ίσως μπορέσετε να εντοπίσετε ακόμα ένα μικρό αφιέρωμα στον Ferdinand Monoyer: το όνομά του, κρυμμένο στο γράφημα”.
Δείτε 5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Ferdinand Monoyer:
1. Εφηύρε τη διόπτρα, την μονάδα μέτρησης για την όραση
Το 1872, ο Ferdinand Moyoner πέτυχε τη μεγαλύτερη συμβολή του στην οφθαλμολογία, η οποία είναι ο κλάδος της ιατρικής σχετικά με τον βολβό του ματιού. Κατασκεύασε τη διόπτρα (ή dioptre στο Ηνωμένο Βασίλειο). Η διόπτρα είναι η μονάδα μέτρησης για την οπτική ισχύ ενός φακού. Το παρακάτω βίντεο εξηγεί τι είναι μια διόπτρα.
2. Ο Ferdinand Monoyer “έκρυβε” το όνομά του στο διαβόητο τεστ όρασης με τα γράμματα που δημιούργησε
Ο Ferdinand Monoyer ήταν επίσης ο δημιουργός του ομώνυμου διαγράμματος. Αυτό χρησιμοποιείται για να ελέγξει την οπτική οξύτητα, ή πόσο καλά εστιάζει ο αμφιβληστροειδής.
Ο Monoyer “έκρυβε” το όνομά του στα γράμματα του τεστ. Συγκεκριμένα, το πρώτο γράμμα κάθε γραμμής, από τη δεύτερη σειρά μέχρι και την έκτη, γράφει το επώνυμό του! Το τελευταίο γράμμα από κάθε γραμμή, ξεκινώντας από τη δεύτερη έως τη δέκατη γραμμή, αναφέρει το όνομά του!
Ωστόσο, το διάγραμμα Snellen είναι πιο κοινά αποδεκτό. Αναπτύχθηκε το 1862 από τον Herman Snellen, αλλά και το γράφημα του Monoyer εξακολουθεί να χρησιμοποιείται επίσης και σήμερα.
3. Ήταν οφθαλμίατρος, κάτι που είναι διαφορετική ειδικότητα από έναν οπτομετρητή, ή οπτικό
Ο Ferdinand Monoyer ήταν οφθαλμίατρος, όχι οπτομέτρης, ή οπτικός. Αυτοί είναι τρεις πολύ διαφορετικοί κλάδοι της επιστήμης των ματιών.
Όπως εξηγεί η Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής Οφθαλμολογίας και Στραβισμού (American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus – AAPOS), ένας οφθαλμίατρος είναι γιατρός που ειδικεύεται στην φροντίδα των ματιών και της όρασης. Σε αντίθεση με έναν οπτομετρητή και έναν οπτικό, ένας οφθαλμίατρος έχει άδεια να είναι χειρουργός και να εξασκεί πρακτική ιατρική. Μπορεί επίσης να διαγνώσει όλες τις ασθένειες των ματιών και να συνταγογραφήσει γυαλιά, ή φακούς επαφής.
Ο οπτομέτρης δεν μπορεί να κάνει χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να εξετάσει και να θεραπεύσει τις αλλαγές στην όραση. “Είναι εξουσιοδοτημένος να ασκεί οπτομετρία, η οποία περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις ματιών και εξετάσεις όρασης, συνταγογράφηση και διανομή διορθωτικών φακών, ανίχνευση ορισμένων ανωμαλιών στα μάτια και συνταγογράφηση φαρμάκων για ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις”, σύμφωνα με την AAPOS.
Τέλος, ένας οπτικός είναι τεχνικός που σχεδιάζει και προσαρμόζει γυαλιά και πλαίσια, για να διορθώσει την όραση. Δεν μπορεί να διαγνώσει, ή να θεραπεύσει οφθαλμικές παθήσεις ούτε και να γράψει συνταγές.
4. Ο Ferdinand Monoyer πέθανε το 1912 στην ηλικία 76 ετών
Ο Monoyer πέθανε στις 13 Ιουλίου 1912. Σύμφωνα με τη Lyon Medical το 1912, μέλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λυών τον συνόδευσαν στον τάφο του σε πομπή για να τιμήσουν το έργο του.
“Στη μνήμη αυτού του μελετητή, η Ιατρική Εταιρεία τείνει με σεβασμό και θλίψη. Έχασε έναν φίλο που ήταν και ο σύμβουλός της, ο οποίος ήξερε να σκέφτεται και να προβληματίζει”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας της Λυών σε ομιλία του στην τιμή του Monoyer δύο μήνες μετά το θάνατό του.
Το Πανεπιστήμιο της Λυών ήταν το τελευταίο πανεπιστήμιο στο οποίο δίδαξε ο Ferdinand Monoyer, από το 1877 έως το 1909. Ήταν επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Nancy από το 1872 έως το 1877.
5. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός γιατρός που πέθανε όταν ο Monoyer ήταν 5 χρονών
Η βίλα Monoyer στη Λυών παραμένει διατηρημένη για τους επισκέπτες και είναι ανοιχτή για εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βίλας, ο πατέρας του Monoyer ήταν στρατιωτικός γιατρός που πέθανε όταν ο ίδιος ήταν μόλις 5 χρονών. Η μητέρα του Ferdinand Monoyer, Jeanne, παντρεύτηκε τότε τον καθηγητή Victor Stoeber, ο οποίος είχε δύο δικές του κόρες, και μετακόμισαν στο Στρασβούργο.
Ο Ferdinand Monoyer σπούδασε σε αρκετά μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προτού επιστρέψει στο Στρασβούργο και αποφασίσει να γίνει οφθαλμολόγος. Όταν ο Stoeber πέθανε, ο Monoyer πήρε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Όσο ήταν εκεί, βοήθησε τους τραυματίες κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου.