Iatropedia

Φιλιππίνες: 456 νεκροί από δάγκειο πυρετό – Σε συναγερμό όλη η χώρα!

Οι υγειονομικές αρχές στις Φιλιππίνες κήρυξαν την χώρα σε κατάσταση "εθνικού συναγερμού” για το δάγκειο πυρετό μετά από έξαρση κρουσμάτων και θανάτων τον τελευταίο καιρό.

Συγκεκριμένα, ο δάγκειος πυρετός έχει στείλει στο νοσοκομείο περίπου 100 χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 456 εξ αυτών από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα.

Οι αριθμοί αυτοί σηματοδοτούν αύξηση κατά 85% στις επιπτώσεις του δάγκειου πυρετού σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Δάγκειος πυρετός στις Φιλιππίνες: Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου

Ο δάγκειος πυρετός στην χώρα εντοπίζεται σε τέσσερις περιοχές: Mimaropa, Western Visayas, κεντρικό Visayas και βόρειο Mindanao, στις οποίες κατοικούν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας!

Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της νόσου σε εννέα άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Davao, της επαρχίας των Φιλιππίνων όπου μένει ο Προέδρος της χώρας Roderigo Duterte, αλλά επιμένουν ότι ο δάγκειος πυρετός παραμένει “περιορισμένος” σε συγκεκριμένες περιοχές, παρά ότι πρόκειται για μια εθνική επιδημία.

Πηγή: https://edition.cnn.com

Δάγκειος πυρετός

Ο δάγειος πυρετός προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 96 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνει πάνω από 20.000, κυρίως παιδιά. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου κινδυνεύουν να μολυνθούν. Η νόσος είναι πιο εξαπλωμένη στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ εμφανίζει ταχεία αύξηση στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό, τον οποίο αποκτούν, όταν πίνουν το αίμα μολυσμένων ανθρώπων. Όταν τα κουνούπια μολυνθούν και τα ίδια, μεταφέρουν πλέον τον ιό σε υγιείς ανθρώπους, τους οποίους τσιμπάνε.

Κατά καιρούς έχουν καταβληθεί προσπάθειες να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της μόλυνσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα χρειασθούν διάφορες μέθοδοι και μία από αυτές, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, είναι τα κουνούπια να γίνουν ανθεκτικά απέναντι στον ιό.