Iatropedia

«Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες» από την UNESCO και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Να βοηθήσει το δύσκολο έργο των τοπικών Αρχών που καλούνται να αντιμετωπίσουν την διέλευση ή και την παραμονή μεταναστών και προσφύγων προσπαθούν η UNESCO και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο του προγράμματος "Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες". Για την στήριξη αυτής της προσπάθειας μάλιστα διοργανώνεται 22 και 23 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής η συνάντηση με τίτλο "Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα" με οικοδέσποινες τις κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, και την γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. Μεταξύ των εκατοντάδων υψηλών προσκεκλημένων και ομιλητών, ξεχωρίζει η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και της συζύγου του, κ. Σίσσυ Παυλοπούλου.

Σήμερα το μεσημέρι παρουσιάστηκε σε παράλληλη εκδήλωση η εκδοτική πρωτοβουλία της UNESCO και του ιδρύματος Mαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τίτλο «Cities Welcoming Refugees and Migrants».

Η κ. Βαρδινογιάννη στον σύντομο χαιρετισμό της χαιρέτισε την πρωτοβουλία ενώ η κ. Μπόκοβα είπε ότι οι πρόσφυγες έγιναν και ευρωπαϊκό πρόβλημα, με αποτέλεσμα η UNESCO να έχει καταθέσει προτάσεις στην ΕΕ για την βοήθειά τους και ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά που στην χώρα μας μόνο φτάνουν τα 4000. Και ευχαρίστησε την κ. Βαρδινογιάννη για την στενή συνεργασία γύρω από το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάτρικ Ταράν, επιμελητής της έκδοσης επισήμανε παρουσιάζοντας το βιβλίο ότι το προσφυγικό χτίζει πόλεις. Και όχι μόνον αυτό, αλλά τα 3,4 εκατ. μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη ετησίως οδήγησαν ώστε το 30% των κατοίκων των πόλεων να είναι μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενεάς. Αυτό, τόνισε, είναι το πρώτο βιβλίο για τις πόλεις και τους μετανάστες καθώς πραγματεύεται τι κάνουν οι πόλεις για αν υποδεχτούν αυτούς τους ανθρώπους, καταγράφει την αλήθεια για την μετανάστευση και αναδεικνύει την νέα ατζέντα θεμάτων που θα απασχολήσουν τις πόλεις αυτές…

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολιτικές που θα υιοθετηθούν, τα κοινωνικά, οικονομικά, οικιστικά, υγεία και παιδείας θέματα αλλά και τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας δείχνουν τι συμβαίνει όχι μόνο με τους μετανάστες αλλά με το μεταναστευτικό! Και ο κ. Ταράν κατέληξε λέγοντας ότι οι πόλεις τα καταφέρνουν τελικά πολύ καλά!

Το συνέδριο θα λήξει αύριο με συνεδρίαση 30 εμπειρογνωμόνων στο Ζάππειο Μέγαρο που θα βάλουν τα θεμέλια για την δημιουργία ενός οδηγού- εγχειριδίου που θα απευθύνεται στις τοπικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους μ,ε το μεταναστευτικό φορείς και θα περιλαμβάνει χρήσιμες ιδέες για να γίνουν οι πόλεις πιο φιλόξενες για τους πρόσφυγες.