Η L-αργινίνη, ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, έχει την ιδιότητα να σταματά τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε οδοντικά προϊόντα. Όμως δεν βρίσκεται μόνο εκεί: σε φυσική μορφή, το συγκεκριμένο αμινοξύ απαντάται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια καθώς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα! Αυτό είναι σημαντικό καθώς τα βακτήρια αρέσκονται να συσσωματώνονται σε επιφάνειες και να σχηματίζουν βιομεμβράνες.
Και η οδοντική πλάκα είναι ακριβώς αυτό, επισημαίνει ο ΑAlexander Rickard, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι βιομεμβράνες (biofilm) είναι μια μορφή μικροβιακής διαβίωσης η οποία συνίσταται από μια πολύπλοκη συσσώρευση μικροοργανισμών και ευθύνεται για το 50% και πλέον του συνόλου των νοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και για τον σχηματισμό τερηδόνας (κοιλότητες), ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσου.
Εν αναμονή περαιτέρω κλινικών δοκιμών που θα επιβεβαιώσουν τα σχετικά ευρήματα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και του Νιούκασλ στην Βρετανία λένε ότι η L-αργινίνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει αντιμικροβιακούς χημικούς παράγοντες, όπως την αντισηπτική χλωροεξιδίνη, που χρησιμοποιούνται κατά των βακτηρίων της οδοντικής πλάκας. Τα τελευταία χρόνια οι ουσίες αυτές έχουν γίνει αντικείμενο διαμάχης καθώς η υπερβολική χρήση τους φέρεται να επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης και να λεκιάζει τα δόντια. Η ανάγκη για καλύτερες μεθόδους ελέγχου της οδοντικής πλάκας είναι εμφανής, υποστηρίζουν στην επιθεώρηση PLOS ONE, ιδίως όταν ένα 10-15% των ενηλίκων στον Δυτικό κόσμο σήμερα παρουσιάζει προχωρημένη περιοδοντίτιδα.