Φλέγοντα θέματα που απασχολούν τη Φαρμακοβιομηχανία: Τι ζητά από το Υπουργείο Υγείας
Ακριβή στοιχεία που είναι απαραίτητα στις επιχειρήσεις για την πρόβλεψη και τον προσδιορισμό της δαπάνης των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από το Υπουργείο Υγείας.
Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τονίζουν πως η ενημέρωσή τους για τα οικονομικά στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης που συνδέεται με την απόδοση του clawback (ποσά που επιστρέφει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος, όταν η δαπάνη υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο) σταματά στις 31.12.2021.
Λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις ζητούν ενημέρωση σε 9 σημαντικά σημεία που θέτουν στον Θάνο Πλεύρη, ώστε να εξασφαλιστεί η προβλεψιμότητα για τις νέες θεραπείες που αναμένονται να ενταχθούν στην ελληνική αγορά μέσα στα επόμενα έτη.
Παράλληλα ζητούν άμεση συνάντηση, ώστε να διασαφηνιστούν τα παρακάτω θέματα:
1) Τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στη δαπάνη του 2022 και τις αρχές του 2023, τόσο για τα νοσοκομεία, όσο και για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, αλλά και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
2) Επίσημη αποτίμηση των κλειστών προϋπολογισμών ανά εξάμηνο ανά κανάλι.
3) Ζητήματα που αφορούν στον έλεγχο της συνταγογράφησης, όπως εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο (πως θα υλοποιηθεί).
4) Το σύστημα της χρηματοδότησης της καινοτομίας για την εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών – Σύστημα Innovation fund – Μεταχείριση των ATMPs. (Advanced Therapy Medicinal Products).
5) Ενημέρωση για πιθανότητα διάθεσης ΦΥΚ από τα Ιδιωτικά φαρμακεία.
6) Κατανομή των 150 εκ ευρώ του RRF.
7) Φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων πολίτων 2022 και πρόβλεψη για 2023. Τρόποι για να ελεγχθεί η συγκεκριμένη συνταγογράφηση.
8) Καθυστέρηση πληρωμών από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
9) Σάρωση ορίζοντα: Πως διαγράφονται τα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί και επηρεάζεται ενδεχομένως η δαπάνη