Flexterity: Νέα πλατφόρμα με ασκήσεις για βρέφη και παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις

  • Ρούλα Τσουλέα
πλατφόρμα
Οι ασκήσεις περιγράφονται σε βίντεο αληθινών ασθενών και αλλάζουν αναλόγως με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.

Πρόσθετη υποστήριξη για τα βρέφη και τα παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις παρέχει η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα Flexterity, η οποία περιέχει ειδικές ασκήσεις για τους μικρούς ασθενείς.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε από τη Novartis Gene Therapies σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα ειδικών στον τομέα της υγείας και νευρομυϊκών παιδιατρικών φυσικοθεραπευτών.

Επιτρέπει στους γονείς και τους φροντιστές των ανηλίκων με νευρομυϊκές παθήσεις να συμμετέχουν στην ανάπτυξη τους με έναν προσιτό και εύκολα κατανοητό τρόπο. Και αυτό διότι περιέχει πραγματικά βίντεο ασθενών με ασκήσεις, στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Η πλατφόρμα έχει ως στόχο να ενισχύσει την συνεργασία των φυσικοθεραπευτών με τους γονείς και τους φροντιστές. Υπό την καθοδήγηση των φυσικοθεραπευτών, οι γονείς εφαρμόζουν ένα εξατομικευμένο πλάνο φυσικοθεραπείας στο σπίτι με το παιδί τους. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο ενδιάμεσο των ραντεβού για φυσικοθεραπεία. Οι ασκήσεις χωρίζονται σε διαφορετικά κεφάλαια, όπως:

  • Το κάθισμα
  • Το γονάτισμα
  • Η όρθια θέση
  • Το περπάτημα

Το περιεχόμενο έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας απλές κινήσεις, εξηγώντας βήμα προς βήμα τα στάδια.

Οι γονείς μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό του παιδιού τους στην πλατφόρμα, μέσω κωδικού που θα τους δώσουν οι φυσικοθεραπευτές. Αντίστοιχα, οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα του ασθενούς, μέσω της πύλης www.Flexterity.com.

Η λήψη της εφαρμογής για τους γονείς και τους φροντιστές είναι δυνατή μέσα από το Google Play και το Apple App Store.

Περισσότερες από 100 παθήσεις

Οι νευρομυϊκές παθήσεις αποτελούν μια ευρεία ομάδα νοσημάτων του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Είναι κυρίως γενετικής προέλευσης και επηρεάζουν τη λειτουργία τόσο του νευρικού όσο και του μυϊκού συστήματος. Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές.

Η ηλικία εμφάνισης μιας νευρομυϊκής πάθησης εξαρτάται από το είδος της. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από τη γέννηση έως την εφηβεία. Συνήθως τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία δυσκολεύονται να περπατήσουν. Αρχικά εξασθενούν τα κάτω άκρα. Στη συνέχεια, αναλόγως με τη μορφή και την εξέλιξη της πάθησης, μπορεί να προκληθεί ακόμα και παράλυση, αναγκάζοντας το παιδί να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.