Το όργανο που δημιούργησαν ερευνητές του University of Southern California έχει μέγεθος σακιδίου και μπορεί να διερευνά με ακρίβεια τον βαθμό ελαστικότητας ενός ευρέως φάσματος υλικών –στην συγκεκριμένη περίπτωση, καρκινικών όγκων. Όπως έχουν δείξει σχετικές προκαταρκτικές έρευνες, οι πιο επιθετικοί όγκοι είναι γενικώς πιο άκαμπτοι αν και όπως λένε οι ειδικοί η πολύπλοκη αυτή σχέση απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Αντίθετα με τα υπάρχοντα παρόμοια όργανα μέτρησης, η νέα συσκευή που ανέπτυξαν οι μηχανικοί του USC δεν προκαλούν ζημιά στο δείγμα, επιτρέποντας στους ερευνητές να πραγματοποιήσουν και άλλα τεστ. Ο επικεφαλής της μελέτης, Μαρκ Χάρισον, απόφοιτος του USC Viterbi School of Engineering εξηγεί στην επιθεώρηση Applied Physics Letters ότι η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογία οπτικών ινών, όπως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, αποφεύγοντας συστήματα που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες ρύθμισης και ευθυγράμμισης και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές δονήσεις.
Επίσης, από την στιγμή που είναι μικρή και φορητή, μπορεί να μεταφέρεται από δωμάτιο νοσοκομείου σε δωμάτιο χωρίς να χρειάζεται μηχανικό για τον χειρισμό της. Η έρευνα της «ελαστικότητας» καρκινικών όγκων δύναται να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της διάγνωσης και της καλύτερης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο καρκίνος, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς η ταχεία μέθοδος ελέγχου της σύστασης διαφορετικών τύπων όγκων παρέχει τώρα μια νέα διάσταση.