Iatropedia

Φωτιά στην Αττική: Ποιοι συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, πού φιλοξενούνται άνθρωποι και κατοικίδια

Φωτιά στον Βαρνάβα

Η εκκένωση ολόκληρων περιοχών, αλλά και οι ανυπολόγιστες ζημιές από τη φωτιά αφήνουν στον δρόμο πολλούς συνανθρώπους μας στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής

Η εκκένωση ολόκληρων περιοχών, λόγω της τεράστιας έκτασης που πήρε η φωτιά που ξεκίνησε πριν από 24 και πλέον ώρες από τον Βαρνάβα, αλλά και η ανυπολόγιστη καταστροφή που συνεχίζει να προκαλεί με την επέλασή της, αφήνει στον δρόμο πολλούς συνανθρώπους μας στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίοι θα αργήσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, εφόσον φυσικά σωθούν τα σπίτια τους.

Συγκέντρωση τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και υγειονομικού υλικού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρακαλεί και προσκαλεί τους συμπολίτες μας για συλλογή τροφίμων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των πληγέντων συνανθρώπων μας στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Τα υλικά που συγκεντρώνονται από τον Ε.Ε.Σ. είναι:

Σημείο Συγκέντρωσης Τροφίμων:

Πανελλαδική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο της άμεσης ανταπόκρισης λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει παρουσιαστεί με εκδήλωση πυρκαγιών σε περιοχές τις Αττικής, πραγματοποιεί πανελλαδική συγκέντρωση των απαραίτητων ειδών, που είναι κρίσιμης σημασίας, για την υποστήριξη όσο το δυνατό περισσότερων συμπολιτών μας σε ανάγκη ή/και κίνδυνο σε αυτές τις δύσκολές ώρες.

Αναλυτικότερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συγκεντρώνει στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, αλλά και σε όλους του χώρους που λειτουργεί:

Μπορείτε να βρείτε την πιο κοντινή σε εσάς τοποθεσία των χώρων λειτουργίας του Οργανισμού εδώ: https://www.hamogelo.gr/gr/el/pou-eimaste/

Για οποιαδήποτε ανάγκη επικοινωνήστε με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 διαθέσιμη -δωρεάν, από κινητό ή σταθερό, καθημερινά, πανελλαδικά, όλο το 24ωρο. Για κλήση από καρτοτηλέφωνο ΔΕΝ απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ παράλληλα η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από τον Δήμο Ηλιούπολης

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους συγκεντρώνει και ο Δήμος Ηλιούπολης από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να προσκομίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης στην είσοδο του Δημαρχείου Ηλιούπολης τις καθημερινές από τις 07:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ, το Σαββατοκύριακο και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 07:00 το πρωί έως τις 14:00 το βράδυ.

«Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που βιώνουν τις δύσκολες αυτές συνθήκες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηλιούπολης.

Τα είδη πρώτης ανάγκης

Για τους τετράποδους φίλους, ο δήμος συγκεντρώνει:

Ποιοι άλλοι Δήμοι συγκεντρώνουν βοήθεια

  •  Ο Δήμος Βριλησσίων στα γραφεία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας (Λ. Πεντέλης 62) στο ισόγειο, αύριο 13/8 και την Τετάρτη 14/8 από  τις 7:30 έως τις 17:00.
  • Ο Δήμος Ηρακλείου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος (οδός Πρασίνου Λόφου έναντι γηπέδου ποδοσφαίρου) τις επόμενες ημέρες από τις 07:00 έως 17:30.
  • Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου έως και την Παρασκευή 23/8 (εκτός Δεκαπενταύγουστου και Σαββατοκύριακου) στην είσοδο του Δημαρχείου στο Μοσχάτο από τις 07:30 έως τις 20:00 και στην είσοδο του παλιού Δημαρχείου στον Ταύρο από τις 07:30 έως τις 15:00.
  • Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στο γήπεδο της πόλης αύριο Τρίτη, μεθαύριο Τετάρτη και την Παρασκευή 16/9 από τις 09:00 έως τις 12:00.
  • Δήμος Παπάγου-Χολαργού με άμεσες ενέργειες συγκεντρώνει έως και την Τετάρτη 14 Αυγούστου (08:00 έως 20:00) τα παρακάτω είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στις πληγείσες περιοχές: Ξηρά τροφή (κράκερ, κρουασάν, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, γάλα εβαπορέ κλπ.), είδη υγιεινής (μωρομάντηλα, χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας). Χώρος συγκέντρωσης: Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού (Λ. Περικλέους 55, Χολαργός). Τα παραπάνω είδη συγκεντρώνονται μετά από επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής με Δήμους που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213.2002800-01

Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τους πυρόπληκτους

Σε λειτουργία τέθηκε η ειδική δωρεάν τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους πυρόπληκτους των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική.

Η γραμμή 10306 θα είναι ανοιχτή για όλο το 24ωρο με διαθέσιμους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Φιλοξενία

Το ΟΑΚΑ άνοιξε από νωρίς τις πύλες του και ειδική πλατφόρμα δέχεται αιτήματα για διαμονή. Οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Χώροι υποδοχής λειτουργούν επίσης στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου.

Ανοιχτό για τους πυρόπληκτους είναι και το Ζηρίνειο στην Κηφισιά.

Ανοιχτά για τους πυρόπληκτους είναι επίσης το κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου και το κλειστό γυμναστήριο στα Βριλήσσια.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχεται τον κόσμο που απομακρύνεται από τις οικίες του στους χώρους του ΚΑΠΗ Πικερμίου επί της οδού Αγίου Χριστοφόρου 8, στο κτήριο της Κοινότητας Πικερμίου στην Πλατεία Αγίου  Χριστοφόρου και στο ΚΑΠΗ Ραφήνας, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 21.

Ο Δήμος Χαλανδρίου είχε ενημερώσει ότι οι πολίτες μπορούν να κατευθυνθούν προς το αθλητικό κέντρο «Ν. Περκιζας». Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης: 210 6811275, 210 6895820, 210 6895824, 213 20 23 918 & 921 και 6977624949.

Επίσης ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι έχει ανοίξει τη Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372), η οποία θα παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ, για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αποφάσισε ότι για όσο χρειαστεί θα είναι ανοιχτό το κλειστό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου (Δωριέων 20 και Κανάρη), προκειμένου να συνδράμει στη φιλοξενία πυρόπληκτων. Μάλιστα, η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στον Υμηττό, για προληπτικούς λόγους.

Η ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων και στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση είναι εδώ. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Καταφύγια για τα ζώα συντροφιάς

Ο ειδικός Γραμματέας προστασίας ζώων συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Νικόλαος Χρυσάκης, τόνισε σε δηλώσεις του στο MEGA τη σημασία της άμεσης φροντίδας και προστασίας των πυρόπληκτων ζώων.

Όπως ανέφερε, από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, η ειδική γραμματεία συνεργάζεται στενά με εθελοντές από το Save Your Hood, το συντονιστικό κέντρο φορέων και πολιτών, για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

Για την ασφαλή προσωρινή φιλοξενία των ζώων συντροφιάς, έχουν συσταθεί ειδικοί χώροι σε διάφορες περιοχές, όπως:

  • Δημαρχείο και γήπεδο μπάσκετ Γραμματικού: Παρέχουν άμεση φιλοξενία και ιατρική φροντίδα για τα ζώα.
  • Γήπεδο ποδοσφαίρου Άνοιξης: Ένας ακόμα χώρος φιλοξενίας για τα πυρόπληκτα ζώα.
  • ΠΑΛΕ, Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου: Σε συνεργασία με τον οργανισμό Dogs Voice, λειτουργεί ως σταθμός υποδοχής και φροντίδας των ζώων.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, η ειδική γραμματεία προστασίας ζώων συντροφιάς έχει θέσει σε λειτουργία δύο γραμμές επικοινωνίας:

  • 2131361085
  • 2131361033

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με τη διάσωση και φροντίδα των ζώων τους. Υπάρχουν επίσης ομάδες εθελοντών που μεταφέρουν ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές και τους παρέχουν ιατρική φροντίδα, με στόχο να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αυξημένες ανάγκες φιλοξενίας και φροντίδας

Η Έλενα Δέδε από τον οργανισμό Dogs Voice ανέφερε ότι ο σταθμός υποδοχής στο ΠΑΛΕ του Γαλατσίου είχε ήδη δεχτεί δεκάδες ζώα. Τα ζώα που φτάνουν στον σταθμό λαμβάνουν άμεση ιατρική φροντίδα και είτε επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους, είτε, αν αυτό δεν είναι δυνατό, αναζητούνται ανάδοχες οικογένειες.