Iatropedia

Φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκενώθηκαν τρεις δομές υγείας έως τώρα, λέει ο Α. Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης

Τι ανέφερε ο Υπουργός Υγείας για τις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την προστασία των ασθενών.

Λιγότερο από μία ώρα διήρκησε η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, όταν πέρασε στο πεντελικό όρος η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε χθες από τον Βαρνάβα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Εκτός από το παιδιατρικό νοσοκομείο εκκενώθηκαν επίσης το Κέντρο Υγείας Ραφήνας και το  πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη στο Χ (πρώην Twitter) η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης άρχισε στις 05.05′ το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 05.58′ π.μ. Από τα νοσηλευόμενα παιδιά, τα 19 που μπορούσαν να περπατήσουν μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Μαζί τους μεταφέρθηκαν στο Α. Κυριακού 8 συνοδοί και 3 άτομα από το προσωπικό του Παίδων Πεντέλης.

Με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, εξ άλλου, μετακινήθηκαν πέντε ακόμα παιδιά που νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Πεντέλης. Τα παιδιά αυτά διακομίσθηκαν στις αντίστοιχες μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

Ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι η φωτιά έχει απομακρυνθεί και το Παίδων Πεντέλης είναι κτιριακά ασφαλές.

Διαβάστε ακόμα Φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Φωτιά στον Βαρνάβα: Οδηγίες από τους πνευμονολόγους για τους ασθενείς με ΧΑΠ, άσθμα

Φωτιά στον Βαρνάβα: Τι να κάνετε για να μην εισπνέετε καπνό και στάχτες

Στις 05.30′ το πρωί εκκενώθηκε και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν ασθενείς και έτσι το προσωπικό του (τέσσερα άτομα) μετακινήθηκαν με ίδια μέσα.

Τέλος χρειάσθηκε να εκκενωθεί και η Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.). Από αυτήν μετακινήθηκαν 35 άτομα (φιλοξενούμενοι και προσωπικό).


Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εξ άλλου, βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Διαθέτει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές κοντά στα μέτωπα που έχει δημιουργήσει η φωτιά και επεμβαίνουν όποτε υπάρχει επείγον περιστατικό.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει επίσης θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα, εκτός από τις Υγειονομικές Δομές των περιοχών όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά:

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως επιχειρησιακός σύνδεσμος του ΕΚΑΒ ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ροή πληροφόρησης προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ).

Οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, επιχείρησαν σε 10 περιστατικά εκ των οποίων τα 9 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα ενώ το 1 αφορούσε έναν εγκαυματία πυροσβέστη. Όλα τα περιστατικά διεκομίσθηκαν με ασφάλεια σε υγειονομικές δομές.

Όσον αφορά την εκκένωση του Παίδων Πεντέλης που απειλήθηκε από τη φωτιά, συμμετείχαν 10 διασώστες και 5 ιατροί του ΕΚΑΒ. Όπως προαναφέρθηκε μετέφεραν πέντε παιδιά από την ΜΕΘ της Πεντέλης στα Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία.

Φωτογραφία: Eurokinissi