Iatropedia

Φωτιά στον Βαρνάβα: Μέτρα προστασίας για την Υγεία, την ώρα της πυρκαγιάς

Σκοτείνιασε ο ουρανός της Αττικής, καθώς ο Βόρειος άνεμος φέρνει τον πυκνό καπνό από την μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αναλυτικές οδηγίες για την προστασία της δημόσιας Υγείας, τις πρώτες κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα, δίνει το Υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στους πολίτες τις αναλυτικές οδηγίες, οι οποίες συστήνονται από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) για την προστασία από τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους (σκόνη και στάχτες), την ώρα που η καταστροφική φωτιά στον Βαρβάβα, εκτείνεται και κατακαίει μεγάλες εκτάσεις σε ακτίνα πάνω από 20 χιλιόμετρα στην Αττική.

Κατ’ αρχήν οι αρχές υποστηρίζουν πως θα πρέπει να απομακρυνθείτε από την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, εφόσον είναι εφικτό.

Τι να κάνετε εάν δεν μπορείτε να φύγετε από το σπίτι

Αν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση, μείνετε σε κλειστούς χώρους και διατηρήστε τον αέρα καθαρό ακολουθώντας τις εξής συστάσεις:

Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες) όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

Φωτιά στον Βαρνάβα: Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, μην ξεχνάτε:

Χρησιμοποιείτε μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή

Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

Σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση, μην ξεχνάτε: