Iatropedia

Φωτοθεραπεία εναντίον κατάθλιψης και στρες!

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, κατάθλιψη, στρες; Λουστείτε στο φως του τεχνητού φεγγίτη και… θα νιώσετε καλύτερα.

Η μελαγχολία του χειμώνα μπορεί να ρίχνει σε πολλούς την διάθεση αλλά για κάποιους άλλους ανοίγει ορθάνοικτη την πύλη της κατάθλιψης. Τώρα, η τεχνολογία έρχεται να κάνει την διαφορά και μάλιστα από το ταβάνι του σπιτιού μας: το φως από τεχνητό φεγγίτη υπόσχεται να κρατήσει μακριά την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και το στρες που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, ιδίως σε χώρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια τους μήνες του χειμώνα.

Αν και η ιδέα του τεχνητού ηλιακού φωτός δεν είναι καινούργια, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ινσούμπρια στην Ιταλία σχεδίασαν τον τεχνητό φεγγίτη της CoeLux με σκοπό η ευεργετική επίδραση του προσομοιαζόμενου ηλιακού φωτός να βρει χρήση τόσο σε σπίτια, όσο και σε νοσοκομεία, γραφεία ή όπου αλλού υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν έντονο στρες.

Η αντιμετώπιση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής με το ταιριαστό ακρωνύμιο SAD (Seasonal Affective Disorder) ήταν από τους κύριους στόχους των εμπνευστών του τεχνητού φεγγίτη. Η συγκεκριμένη διαταραχή πλήττει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, κυρίως γυναίκες, βυθίζοντάς τους σε βαθειά συναισθηματική δυσφορία τους μήνες που διαρκεί ο χειμώνας. Η εταιρία ελπίζει ότι η ψευδαίσθηση του άπειρου, καταγάλανου φωτεινού ουρανού που δημιουργούν ειδικοί λαμπτήρες τεχνολογίας LED θα ξεγελάσει τον εγκέφαλο των πασχόντων από την σχετική διαταραχή βγάζοντάς τους από την μελαγχολία.

Η τεχνολογία πίσω από το ψεύτικο ηλιακό φως είναι πολλά υποσχόμενη. Αντίθετα με την ανταύγεια των φορητών υπολογιστών και των smartphones που αντιστρέφουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς και μας κρατούν ξύπνιους την νύχτα, προϊόντα όπως της CoeLux συγχρονίζονται με την διαδρομή του φυσικού φωτός και τις εναλλαγές φωτός/σκότους. Μάλιστα η σχετική τεχνολογία μπορεί ακόμη και να μιμηθεί ολόκληρη την 24ωρη πορεία του ήλιου, από την ανατολή έως την δύση του! Οι επιστήμονες που μελετούν την φωτοθεραπεία έχουν βρει ότι βοηθά τον υπερδιασταυρωτικό πυρήνα στον εγκέφαλο (τον φυσικό «κιρκαδιανό βηματοδότη» του σώματός μας) να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης και σταθερά αυτά της μελατονίνης για λιγότερο άγχος και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Μήπως υποφέρετε από εμμονές; Δείτε το βίντεο