Η ολλανδική κυβέρνηση βάζει συστηματικά τα συμφέροντα του αεροπορικού κλάδου πάνω από εκείνα των ανθρώπων που ζουν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, έναν από τους πιο πολυσύχναστους αεροπορικούς κόμβους της Ευρώπης, αποφάσισε ολλανδικό δικαστήριο την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι η μεταχείριση των κατοίκων της περιοχής ισοδυναμεί με παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Το κράτος έδινε πάντα προτεραιότητα στη «λειτουργία του κόμβου» και στην ανάπτυξη του Schiphol», ανέφερε το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης, καθώς διέταξε τις Αρχές να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την ηχορύπανση.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η τελευταία εξέλιξη στις μακροχρόνιες προσπάθειες για τον περιορισμό της ηχορύπανσης και της όχλησης που προκαλεί το αεροδρόμιο στα περίχωρα του Άμστερνταμ. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια για τον περιορισμό των πτήσεων μετά από διαμαρτυρίες από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποιήσεις ότι η κίνηση θα μπορούσε να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αεροπορικές συμφωνίες.
«Η απόφαση του δικαστή είναι ξεκάθαρη: πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στους κατοίκους της περιοχής και στη μείωση της ηχορύπανσης. Αυτή ήταν ήδη η δέσμευση της κυβέρνησης και θα μελετήσουμε την ετυμηγορία», ανέφερε σε γραπτή απάντηση το υπουργείο Υποδομών και Υδάτων.
Το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας εκτιμά ότι περίπου 259.000 άνθρωποι στην Ολλανδία αντιμετωπίζουν «σοβαρή ενόχληση» από τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη χώρα.
Η απόφαση του δικαστηρίου της Τετάρτης διέταξε την κυβέρνηση να εφαρμόσει σωστά τους υφιστάμενους νόμους και κανονισμούς για την ηχορύπανση εντός ενός έτους και να παρέχει «πρακτική και αποτελεσματική νομική προστασία για όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρή ταλαιπωρία ή διαταραχή ύπνου λόγω της εναέριας κυκλοφορίας από και προς το Schiphol».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου – Πιο δυστυχισμένοι από ποτέ όμως οι νέοι
Dentist pass: Γιατί οι οδοντίατροι ζητούν την επέκταση του σε μεγαλύτερες ηλικίες
7 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν τα social media – Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη