Φροντίδα σε άτομα με άνοια και αναπηρίες από… ρομπότ!
Αν και η χρήση φροντιστών-ρομπότ απέχει κάπου 5-10 χρόνια για να καταστεί πραγματικότητα, Καναδοί ερευνητές ήδη δοκιμάζουν τον ED στο HomeLab, ένα αντίγραφο επιπλωμένου διαμερίσματος στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Τορόντο. Ο στόχος είναι τα ρομπότ να ανακουφίσουν τους οικείους πασχόντων από αναπηρίες ή άνοια από το βαρύ φορτίο της εξυπηρέτησης των ασθενών στην καθημερινότητά τους, επιτρέποντας τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα ίδια τα άτομα.
Τα ρομπότ που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ατόμων με νοητικές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων πασχόντων από Αλτσχάϊμερ και άνοια, επικοινωνώντας μάλιστα μαζί τους. Ο ED, με ένα χαμόγελο στην οθόνη που έχει για πρόσωπο, κυλάει αθόρυβα προς τον νεροχύτη για να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο με Αλτσχάϊμερ να φτιάξει τσάϊ, λαμβάνοντας σήματα από τους αισθητήρες στην κουζίνα του HomeLab. Με την ρομποτική του φωνή, του δίνει οδηγίες να ανοίξει το νερό, ή τον βοηθά να πλύνει στο μπάνιο τα χέρια του σε περίπτωση που ένα άλλο σύστημα αισθητήρων εκεί, το COACH, «καταλάβει» ότι το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία.
Η Δρ. Σάρον Κοέν, νευρολόγος ειδικευμένη σε θέματα συμπεριφοράς και διευθύντρια του Προγράμματος Μνήμης στο Τορόντο, παρακολουθώντας στις κλινικές δοκιμές άτομα με άνοια να «επικοινωνούν» με τα ρομπότ, υποστηρίζει ότι οι ασθενείς μπορούν να έχουν προσωπική επαφή με αυτά, κι ας είναι άψυχα, εφόσον τα βρίσκουν εξυπηρετικά και χαίρονται την παρέα τους. Με την γήρανση του πληθυσμού να καθίσταται ολοένα οξύτερο πρόβλημα στον Δυτικό κόσμο, το βάρος για τις οικογένειες δεν είναι μόνο οικονομικό. Η φροντίδα ατόμων που έχουν διαρκή ανάγκη, όπως οι πάσχοντες από άνοια, απαιτεί 75% μεγαλύτερη εμπλοκή των οικείων τους κι αυτό έχει ως συνέπεια αυξημένο στρες κατά 20%. Μόνο στον Καναδά, τα άτομα με νοητικά προβλήματα λόγω γήρατος ή ασθενειών αναδένεται να διπλασιασθούν μέχρι το 2031, φθάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια από τους αρχικά προβλεπόμενους 747.000 πάσχοντες.
Αλέξανδρος Θεολόγου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: