Φθινόπωρο: Καιρός για εξετάσεις!
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κολπίτιδες, καθώς το ζεστό και υγρό περιβάλλον στην ευαίσθητη περιοχή που δημιουργείται από το βρεγμένο μαγιό ευνοεί την ανάπτυξή τους. Το ίδιο επιβαρυντικά δρουν οι αυξημένες θερμοκρασίες, ο ιδρώτας και η έκθεση του σώματος στη θάλασσα και την άμμο.
Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με φαγούρα στην περιοχή και αυξημένα κολπικά υγρά, τα οποία μπορεί να είναι δύσοσμα.
Η γυναικολογική εξέταση και η καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού θα θέσει τη διάγνωση και θα κατευθύνει τη φαρμακευτική αγωγή.
Επειδή υπάρχουν ορισμένα παθογόνα αίτια που δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε στειρότητα, η εξέταση μετά τις διακοπές ενδείκνυται και επί απουσίας συμπτωμάτων.
Άλλο συχνό αίτιο που ταλαιπωρεί τις γυναίκες μετά τις διακοπές είναι οι ουρολοιμώξεις. Η χρήση εξωτερικής τουαλέτας, η αποφυγή της ούρησης και η μειωμένη παραγωγή ούρων λόγω εφίδρωσης και αφυδάτωσης είναι οι κυριότερες αιτίες που συντελούν στην εμφάνισή τους. Τυπικά εμφανίζονται με συχνουρία και πόνο κατά την ούρηση και η διάγνωση γίνεται με την καλλιέργεια ούρων και την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.
Οι άντρες χρειάζεται και αυτοί να απευθυνθούν στον ουρολόγο αν παρατηρήσουν έκκριση υγρού από την ουρήθρα ή νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης.
Πόσα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που κάνατε εξετάσεις αίματος? Αν το έχετε αμελήσει και το καλοκαίρι φάγατε και ήπιατε λίγο παραπάνω ήρθε ο καιρός να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου.
Η δυσλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο που εκδηλώνεται κλινικά με έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α. Η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου με τη φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή θα εμποδίσει την εξέλιξη της νόσου.
Μη ξεχάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Για να είστε προετοιμασμένοι για τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα μπορεί να χρειάζεται να κάνετε το εμβόλιο. Αν είστε πάνω από 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστείτε, αλλά για μικρότερες ηλικίες θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φάτε υγιεινά στις διακοπές! Όχι εκτός ορίων
Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!
Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;