Iatropedia

Φυματίωση: Χάθηκαν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της το 2021

Η φυματίωση είναι παγκοσμίως η δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τον κορωνοϊό.

Περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας τη ζωή τους από τη φυματίωση, είτε επειδή είχαν προβληθεί από πολυανθεκτικά μικρόβια, είτε επειδή δεν είχαν πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Την ίδια χρονιά (το 2021) νόσησαν σχεδόν 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι, με το 10% εξ αυτών να είναι παιδιά. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν τη φυματίωση την 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τον κορωνοϊό. Την καθιστούν επίσης 13η αιτία θανάτου μεταξύ όλων των αιτιών.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), η οποία διοργανώνει μαζί με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιστημονική ημερίδα για τη νόσο στη Λάρισα. Η ημερίδα θα διεξαχθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου 2023).

Όπως αναφέρει η επιστημονική Ομάδα Εργασίας «Φυματίωση και λοιμώξεις από μη φυματικά μυκοβακτηρίδια» της ΕΠΕ, η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή για την δημόσια υγεία. Όχι μόνο υπάρχουν δυσκολίες στον χειρισμό της, αλλά μόνο το ένα τρίτο των ασθενών έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ενθαρρυντικό στοιχείο, όμως, αποτελούν τα νέα βραχύτερα σχήματα που εγκρίθηκαν προσφάτως. Τα σχήματα αυτά προορίζονται τόσο για τη λανθάνουσα όσο και για την ενεργό φυματίωση από ευαίσθητα και ανθεκτικά στελέχη.

Ισχυρή παρουσία, σημαντική επίπτωση

«Η φυματίωση αποτελεί μια νόσο με ισχυρή παρουσία και με σημαντική επίπτωση παγκοσμίως», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ. «Κύριος στόχος της, όμως, είναι οι χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισήμανε ότι το μήνυμα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Ναι! Μπορούμε να τελειώσουμε τη φυματίωση!».

«Στόχος του είναι να εμπνεύσει ελπίδα, να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης και να διαδώσει τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για  υιοθέτηση κοινών οδηγιών για τη θεραπεία», είπε. Ένας άλλος στόχος είναι «να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση της επιδημίας της φυματίωσης», πρόσθεσε.

Η ημερίδα

Η ημερίδα της ΕΠΕ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει τίτλο «Η ιστορία της φυματίωσης μέχρι και σήμερα». Θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στη Λάρισα (Μύλος του Παππά), Θέατρο Κώστας Τσιάνος.

Η ημερίδα συμπεριλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη είναι το επιστημονικό μέρος, ενώ η δεύτερη θα συμπεριλάβει θεατρική αφήγηση κειμένων για τη φυματίωση στην Ελλάδα.

Στο επιστημονικό μέρος ομιλητές θα είναι οι:

Συντονιστές θα είναι οι δρες Λουκίδης και Γουργουλιάνης. Σχολιαστής θα είναι ο πνευμονολόγος-φυματιολόγος Απόστολος Παπαβασιλείου, διευθυντής του Αντιφυματικού Τμήματος-Μονάδας Ανθεκτικής Φυματίωσης του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία».

Στο δεύτερο μέρος θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί Θανάσης Ζέρβας, Μαρσέλα Λένα και Κυριακή Σπανού. Μουσική Επιμέλεια: Kυριακή Σπανού, Τραγούδι: Αλέξανδρος Τσιώνας, Ήχος – Φως: Νίκος Γεωργάκης, Γιώργος Γκόλαντας. Συμμετέχουν επίσης οι: Eιρήνη Γερογιάννη, Κων/νος Ι. Γουργουλιάνης, Αθανάσιος Κυρίτσης, Γαρυφαλλιά-Ειρήνη Περλεπέ.

Φωτογραφία: iStock