Γ. Καλομενίδης: Οι ιώσεις δοκιμάζουν τις αντοχές του ΕΣΥ, ποιοι θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες
Η ραγδαία εξάπλωση των ιών του αναπνευστικού φέρνει στα όριά του το σύστημα Υγείας. Καθημερινά συνωστίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων εκατοντάδες ασθενείς οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται νοσηλευτική φροντίδα, αλλά δεν υπάρχει και άλλη δομή για να απευθυνθούν, αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Γιάννης Καλομενίδης.
Είναι ενδεικτικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, από τους ασθενείς που προσήλθαν στο ΤΕΠ του Ευαγγελισμού, το 82% ήταν περιπατητικοί και δεν χρειάζονταν νοσηλεία. Οι ασθενείς αυτοί σε ένα σύστημα που θα λειτουργούσε ορθολογικά δεν θα είχαν μεταβεί στο νοσοκομείο. Θα είχαν υποβληθεί πρώτα σε εξωνοσοκομειακή ιατρική αξιολόγηση (π.χ. σε ένα Κέντρο Υγείας) ώστε να παραπεμφθούν μόνο όσοι θα είχαν πραγματική ανάγκη, τονίζει.
Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού που συνωστίζονται στα ΤΕΠ προκαλούν «έμφραγμα» στην λειτουργία των νοσοκομείων κυρίως της Αττικής. Οι πολύωρες καθυστερήσεις και η έναρξη της εφημερίας με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες είναι καθημερινό φαινόμενο. Και αυτό μολονότι δεν έχουν επικρατήσει ακόμα οι υπερμεταδοτικές παραλλαγές Κράκεν και Όρθρος του κορωνοϊού.
Ο κ. Καλομενίδης επισημαίνει ότι η πίεση κατά τις εφημερίες γίνεται ολοένα εντονότερη ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου. «Δεν υπάρχει ένα σοβαρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στο λεκανοπέδιο στο οποίο να απευθυνθούν, όπως ένα Κέντρο Υγείας στην πόλη τους που να εφημερεύει όπως εφημερεύουν τα ΚΥ στην περιφέρεια», λέει. «Λόγω απουσίας εφημερίας πρωτοβάθμιας δομής, ο κόσμος συνωστίζεται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Ταλαιπωρούνται οι πολίτες και επιβαρύνεται η λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει».
Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες
Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο η επικράτηση των υπερμεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού. Η εμφάνισή τους προκαλεί ανησυχία, όχι επειδή προκαλούν πιο βαριά νόσο, αλλά επειδή είναι πολύ πιο μεταδοτικά.
Καμία από τις υποπαραλλαγές που δημιούργησε η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού δεν προκαλεί βαρύτερη νόσο, ξεκθαρίζει ο κ. Καλομενίδης. Ωστόσο έχουν πάρα πολύ μεγάλη διασπορά, η οποία τώρα συνυπάρχει με άλλες ιώσεις. Επομένως, στατιστικά ολοένα περισσότεροι ασθενείς, κυρίως από τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, θα έχουν ανάγκη για νοσοκομειακή φροντίδα.
Έως στιγμής, οι ασθενείς που νοσούν βαριά από κορωνοϊό και χρειάζονται διασωλήνωση είναι κυρίως άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. «Αποτελεί μεγάλη έκπληξη να δούμε ένα 60ρη, κατά τα άλλα υγιή και εμβολιασμένο, να νοσεί βαριά», σημειώνει. Ωστόσο απαραίτητη είναι η ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για να μειωθεί σημαντικά αυτός ο κίνδυνος, υπογραμμίζει.
Εξαντλημένο προσωπικό
Ο κ. Καλομενίδης χαρακτηρίζει παρήγορο το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ύφεση της γρίπης. Ωστόσο αυξάνεται η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Εξαπλώνονται επίσης και άλλοι ιοί, για τους οποίους δεν γίνεται επιτήρηση.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η εποχή των ιώσεων άρχισε πρόωρα και βρήκε εξαντλημένους τους ανθρώπους του ΕΣΥ μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας. «Ο χειμώνας άρχισε πάρα πολύ άσχημα. Το κλίμα είναι πάρα πολύ κακό στις εφημερίες. Πραγματικά αν δεν γίνει κάτι, που μπορεί να ελαφρύνει τις εφημερίες και αυτό είναι στα χέρια του υπουργείου, δεν θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι καλά τον Φεβρουάριο», υπογραμμίζει.
Και καταλήγει: «Η πανδημία έδωσε μαθήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Επιβάλλεται να ξαναδούμε τι δημόσια περίθαλψη έχουμε στην Ελλάδα και τι θέλουμε να έχουμε».
Φωτογραφία: iStock