Γ. Μπασκόζος: Σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες
Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) Dr. Margaret Chan, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) κος William Lacy Swing, η Περιφερειακή Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Π.Ο.Υ. Ευρώπης Dr. Zsuzsanna Jakab, ο διευθυντής Προγραμμάτων και Διαχείρισης της UNHCR, Steven Corliss. Εκτός από την Ελλάδα συμμετείχε η Κόστα – Ρίκα, η Λιβερία, η Σρι – Λάνκα, η Ταϋλάνδη, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιταλία. Η συνάντηση είχε υψηλή συμμετοχή καθώς το θέμα αφορά όλες τις Περιφέρειες του Οργανισμού.
Ο γενικός γραμματέας κατά την ομιλία του επικεντρώθηκε στο θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία των μεταναστών και των προσφύγων αναφερόμενος στην εμπειρία της Ελλάδας και παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ισχυρής πολιτικής βούλησης και δέσμευσης, ώστε η διαχείριση των ζητημάτων υγείας των προσφύγων και των μεταναστών να μην είναι «πρόβλημα», αλλά ευκαιρία για την ανάπτυξη πολιτικών δημόσιας υγείας σε κάθε χώρα.
Εξήρε τη δουλειά του Περιφερειακού Γραφείου Π.Ο.Υ. Ευρώπης (WHO Europe) για το θέμα και τόνισε τη σημασία του Σχεδίου Δράσης για την υγεία προσφύγων και μεταναστών, ως βασικό εργαλείο για την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας υγείας των χωρών της Ευρώπης, που λειτουργεί με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή.
Συνόψισε στο τέλος της ομιλίας του τα βασικά μαθήματα από τη διαχείριση της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών με τις παρακάτω κυριότερες επισημάνσεις:
-Προτεραιότητα σε πολιτικές δημόσιας υγείας σε αντιδιαστολή με μέτρα «ασφαλείας». Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί πρώτιστο μέτρο για την ασφάλεια των πληθυσμών.
-Καθολικός εμβολιασμός προσφύγων μεταναστών με προσεκτική και καθολική εμβολιαστική καμπάνια.
-Εκτίμηση αναγκών, σύμφωνα με τις εποχιακές διακυμάνσεις.
-Συντονισμός και βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΜΚΟ.
-Διερεύνηση «ευαίσθητων» θεμάτων που επηρεάζουν την κοινή γνώμη.
-Υγειονομική περίθαλψη προσφύγων και των μεταναστών ως θεμελιώδες μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.
-Βέλτιστη διαχείριση της προμήθειας εμβολίων με διασφάλιση των εθνικών αποθεμάτων.
-Αντιμετώπιση του φόρτου εργασίας των επαγγελματιών υγείας.
-Ύπαρξη πολιτισμικών διαμεσολαβητών για θέματα υγείας.
Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
-Φροντίδα μητέρας και παιδιού.
Ο κ. Μπασκόζος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του ζητήματος και έκλεισε αναφέροντας την παγκόσμια έκταση του ζητήματος που ασφαλώς δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας ούτε πρέπει να αφεθεί να το αντιμετωπίσει μόνη της.
Ο γενικός γραμματέας συναντήθηκε με την πρόεδρο των «Γιατρών χωρίς Σύνορα (MFS)», Dr. Joanne Liu και συνεργάτες της. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση της μέχρι τώρα δράσης των MFS στην Ελλάδα, στη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και στην ανάγκη συνέχισης της παρουσίας των MFS υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας και τη συνεχή επικοινωνία για την επίλυση θεμάτων που ανακύπτουν.
Ο κ. Μπασκόζος παρενέβη με ανακοίνωση – θέση στη συζήτηση των ακόλουθων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της WHA69:
α) Προαγωγή της υγείας των μεταναστών, που αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων τόσο στις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας, των ελλήνων πολιτών και των ΜΚΟ όσο και στην υποστήριξη που παρέχεται στη χώρα μας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών εταίρων με στόχο την εξασφάλιση προσωπικού και χρηματοδότησης για την καλύτερη ανταπόκριση του συστήματος υγείας στις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης που ανακύπτουν. Αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης και στη δουλειά του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, εκφράζοντας την υποστήριξη στο σχέδιο για την ευρωπαϊκή διακήρυξη που πρόκειται να εγκριθεί τον Σεπτέμβριο στην Κοπεγχάγη.
β) Αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, που αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από μέρους της Ελλάδας του σχεδίου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της νόσου, στην έναρξη της διαδικασίας για Εθνικό Σχέδιο Δράσης και επανέλαβε το στόχο της κυβέρνησης για τον τερματισμό της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την ΕΕ, τον Π.Ο.Υ. και άλλους εταίρους, μέσα από πολιτικές πρόληψης, αγωγής υγείας, διάγνωσης, μείωσης της βλάβης και διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες με αξιοποίηση πολιτικών διαπραγμάτευσης τιμών, συλλογικής προμήθειας από τα κράτη, αξιοποίησης μητρώου ασθενών και τεκμηριωμένων οδηγιών προτεραιοποίησης. Τόνισε δε ότι η συμμετοχή των ασθενών και της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής βούλησης.