Iatropedia

Γ. Μπόγρης: Δωρεά στατικού ποδήλατου στους αιματολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου Μεταξά

exercise bike gym

Η δωρεά έγινε από τον διεθνή καλαθοσφαιριστή στο πλαίσιο της δράσης «Αθλητές... απέναντι στον καρκίνο» του WIN CANCER.

Σε μια συμβολική αλλά ουσιαστική δωρεά προέβη ο διεθνής μπασκετμπολίστας Γιώργος Μπόγρης, ο οποίος προσέφερε ένα στατικό ποδήλατο γυμναστικής στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεταξά.

Το ποδήλατο προορίζεται για τους ασθενείς της Μονάδας Αιματολογικών Μεταμοσχεύσεων. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ WIN CANCER και την κυρία Πίστη Κρυσταλλίδου, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης «Αθλητές… απέναντι στον καρκίνο».

Οι αιματολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ειδικούς αποστειρωμένους θαλάμους. Για τουλάχιστον ένα μήνα, λ.χ., παραμένουν κλινήρεις. Η γυμναστική με στατικό ποδήλατο μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάστασή τους.

Στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεταξά λειτουργούν δύο μονάδες μεταμόσχευσης αιματολογικών ασθενών, υπό τη διεύθυνση της κυρίας Μαρίας Κωτσοπούλου.

Τα οφέλη

Η γυμναστική με στατικό ποδήλατο αποτελεί μια ασφαλή, αποτελεσματική και χαμηλού κινδύνου άσκηση, που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους αιματολογικούς ασθενείς. Μεταξύ άλλων συντελεί σημαντικά στα εξής:

  1. Βελτίωση της φυσικής κατάστασης: Η τακτική άσκηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και την συνολική φυσική κατάσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και μπορεί να έχουν μειωμένη αντοχή λόγω της ασθένειάς τους ή της θεραπείας.
  2. Αύξηση της αντοχής και της δύναμης: Το στατικό ποδήλατο συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών που συχνά συνοδεύει άλλες μορφές άσκησης.
  3. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος: Η άσκηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση των ασθενών μετά από μεταμόσχευση, αφού βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών.
  4. Ψυχολογικά οφέλη: Η σωματική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση και να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη. Τα οφέλη αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για αιματολογικούς ασθενείς που έχουν άγχος και ανησυχία για τη μεταμόσχευση.
  5. Διατήρηση υγιούς βάρους: Η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο για την ανάκαμψη και τη γενικότερη υγεία μετά τη μεταμόσχευση.
  6. Αποκατάσταση της κινητικότητας: Μετά από μία μεταμόσχευση, οι ασθενείς μπορεί να έχουν μειωμένη κινητικότητα λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στο κρεβάτι. Η άσκηση με στατικό ποδήλατο μπορεί να συμβάλλει στην σταδιακή αποκατάσταση της κινητικότητας και της ευελιξίας.

Σημαντικά μηνύματα στους νέους

Τη δωρεά παρέλαβε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος δηλώνοντας: «Ευχαριστώ θερμά τον Γιώργο Μπόγρη και την Πίστη Κρυσταλλίδου του WIN CANCER εκ μέρους του προσωπικού και των αιματολογικών ασθενών του Νοσοκομείου Μεταξά για την ευγενική τους χειρονομία.

Η ευαισθητοποίησή μας σε θέματα υγείας και η έμπρακτη στήριξη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, αναδεικνύει τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες έχουμε γαλουχηθεί και αποτελεί καλό παράδειγμα και παρακίνηση για όσους επιθυμούν να προσφέρουν ανιδιοτελώς προς το κοινωνικό σύνολο.

Η κίνηση του Γιώργου Μπόγρη αποκτά μεγαλύτερη αξία, καθώς λόγω της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό και της αναγνωρισιμότητάς του από τη νεότερη γενιά, περνά άμεσα το μήνυμα της κοινωνικής ευαισθησίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στους νέους συμπολίτες μας».

Φωτογραφία: iStock