Iatropedia

Γ. Ν. Λάρισας: Σε σοβαρή κατάσταση 40χρονη με στρεπτόκοκκο

Έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση του συμβάντος.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας 40χρονη Λαρισαία, η οποία διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με το larissanet.gr.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ, ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση του συμβάντος.

Σημειώνεται πως για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η 40χρονη, ήδη έχει υπάρξει συνεργασία μεταξύ Γενικού και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στο πλαίσιο αυτό έχει μεταφερθεί εξοπλισμός και προσωπικό, ώστε να υποστηριχθεί η μάχη ζωής που δίνει η Λαρισαία.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων στους ανθρώπους, οι οποίες κυμαίνονται από ήπιο πονόλαιμο έως σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στρεπτόκοκκου, συμπεριλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (GAS) και του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS). Αυτοί είναι και οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Ο στρεπτόκοκκος συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σε επαφή με μολυσμένα τραύματα ή πληγές. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα.

Συμπτώματα στρεπτόκοκκου

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Τα πιο κοινά συμπτώματα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο είναι τα εξής: