Γ. Οικονόμου: Τα άτομα με αναπηρία είναι και θα είναι ίσα και ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας

  • Iatropedia newsroom
Ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, συμμετείχε σήμερα στην ημερίδα της ΕΣΑμεΑ «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Οικονόμου στο χαιρετισμό του αρχικά τόνισε ότι «Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα. Μια χώρα που σέβεται και αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων. Μια χώρα που αναγνωρίζει όλα τα μέλη της ως ισότιμα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι και θα είναι ίσα και ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Με αυτό κατά νου, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει λάβει σάρκα και οστά».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, η προστασία του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην ισότητα και στην ισότητα ενώπιον του νόμου υπάγεται άμεσα στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα και δράσεις που έγιναν από το Υπουργείο με γνώμονα την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων αυτών. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου αυτά είναι τα εξής:

•Η εκπαίδευση 16.546 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων θεματικές ενότητες: «Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, χειρισμός υποθέσεων, συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, προανακριτικός και δικονομικός χειρισμός υποθέσεων – χειρισμός υποθέσεων βίας στα οποία εμπλέκονται ‘Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».

•Η έκδοση και διάθεση στις Υπηρεσίες πρώτης γραμμής εγχειριδίου για τη βελτίωση της αστυνομικής ανταπόκρισης στο χειρισμό περιστατικών βίας, ενώ έχουν εκπαιδευτεί 181 στελέχη των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε επικοινωνιακές τεχνικές για άτομα με αναπηρία.

•Η δημιουργία λογαριασμών στις εφαρμογές «VIBER» και «WHATSΑPP» για την υποβολή καταγγελιών από άτομα με αναπηρία για περιστατικά που βρίσκονται σε εξέλιξη και απαιτούν άμεση αστυνομική επέμβαση, μέσω των οποίων καθίσταται δυνατή η αποστολή γραπτού μηνύματος.

•Η έκδοση και διάθεση στις Υπηρεσίες Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, κάρτας επικοινωνίας των αστυνομικών Αρχών με κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας, το περιεχόμενο της οποίας αποσκοπεί τόσο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας της συγκεκριμένης αυτής κοινωνικής ομάδας όσο και στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, μία δράση που έλαβε χώρα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.

•Η βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή το 73% των δημοσίων αλλά και μισθωμένων οικημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αποκτήσει υποδομές προσβασιμότητας τουλάχιστον στους ισόγειους χώρους, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για αύξηση αυτού του ποσοστού, συναρτήσει της ταυτότητας του κτιρίου και τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην εκάστοτε περιοχή.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι: «Η προσπάθεια που έχουμε κάνει είναι σημαντική, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα στο επίπεδο που έχουμε θέσει ως στόχο. Γιατί, όπως έχει πει ένας σημαντικός άνθρωπος, «Στο δικαίωμα για «ζωή» δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι». Συνεπώς, μένουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες και αυτά σκοπεύουμε να πραγματώσουμε με το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες στα καταστήματα κράτησης, έχει γίνει καταγραφή του πληθυσμού των κρατουμένων, με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας ή αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης στο σύνολο των 34 Καταστημάτων Κράτησης και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε μελέτη για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών προσβασιμότητας των ΑμΕΑ έχουν ήδη ενταχθεί στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του 2024.

«Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύουμε στη διαμόρφωση της κοινωνίας την οποία ονειρευόμαστε για όλους και θα το πετύχουμε. Σε στενή συνεργασία πάντα με τη κοινότητα των Ατόμων με Αναπηρίες θα προβούμε σε πράξεις και έργα που θα δώσουν έμπρακτη στήριξη σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας τους, στοχεύοντας, με το πέρας της στρατηγικής, το 2030, να έχουμε κάνει πράξη την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζούμε. Μια ασφαλή και προστατευμένη κοινωνία, με κατανόηση και σεβασμό από όλους ανεξαιρέτως. Να είστε σίγουροι λοιπόν πως τα απαιτούμενα βήματα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου γίνονται και βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι. Προχωράμε μαζί. Τίποτα χωρίς εσάς», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμια Hμέρα Aναπηρίας: Το Εθνικό Σχέδιο και η υλοποίησή του