Iatropedia

Γαργαλιάνος: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις αποφάσεις των ειδικών κι ο αστάθμητος παράγοντας

Ημερομηνίες – ορόσημα για τους λοιμωξιολόγους και για την πορεία της πανδημίας στην χώρα είναι δύο: τα μέσα και τα τέλη του μήνα. “Προς το παρόν υπάρχει σταθερότητα” δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αν και υπάρχει, όπως λέει, ένας σοβαρός “αστάθμητος παράγοντας”, που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Τάξη στο χάος που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τις αντιφατικές δηλώσεις επιστημόνων και κυβέρνησης -τόσο σχετικά με την πορεία της πανδημίας όσο και με το επικείμενο άνοιγμα ορισμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων- βάζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Μιλώντας στο iatropedia.gr εξηγεί ποιες είναι οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τα αποτελέσματα της μεγάλης κινητικότητας των εορτών και με ποια κριτήρια θα ληφθούν οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Εάν δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο ή τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

“Ανοίξαμε τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Την άλλη εβδομάδα -θα συνεννοηθούμε την Παρασκευή γι’ αυτό- αν τα πράγματα πάνε καλά θα ανοίξουμε μια ακόμη παράμετρο: ή το click in shop ή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Επίσης, αν ανοίγεις ένα – ένα, έχεις τη δυνατότητα να αποτιμάς αν έκανες καλά, γιατί αν τα βάζεις όλα μαζί δεν ξέρεις ποιο επέδρασε, αν δεν πάει κάτι καλά”, αναφέρει.

Αστάθμητος παράγοντας που φοβίζει τους ειδικούς σε σχέση με το μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας και της κινητικότητας, είναι η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρα, όπως λέει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων.

Δείτε επίσης: Λινού στο iatropedia.gr: “Να ανοίξει το λιανεμπόριο με click in shop – Κίνδυνος από το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων”

Γαργαλιάνος: 15 και 21 Ιανουαρίου οι κρίσιμες ημερομηνίες

Τα δεδομένα σήμερα “δείχνουν μια σταθερότητα”, σημειώνει ο ίδιος. Ωστόσο έχουμε δει, μόνο τα αποτελέσματα των Χριστουγέννων και όχι του συνόλου των εορτών, όπως λέει. Στις 15 Ιανουαρίου συμπληρώνονται δύο εβδομάδες μετά την πρωτοχρονιά και στις 21 Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες από την γιορτή των Φώτων:

“Άρα τέλος του μήνα και μετά τις 21 Ιανουαρίου θα έχουμε όλη την εικόνα και το συλλήβδην αποτέλεσμα της κινητικότητας που είχαμε στις γιορτές στη χώρα μας. Αν τέλος του μήνα λοιπόν, έχουν μείνει τα πράγματα, όπως είναι τώρα και μάλιστα με μειούμενους αριθμούς νοσηλειών, νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και πάνω απ΄ όλα θανάτων, τότε μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά”, τονίζει ο κ. Γαργαλιάνος.

Οι επιστήμονες στην Επιτροπή αναγνωρίζουν και συνυπολογίζουν, όπως λέει ο κ. Γαργαλιάνος, στις αποφάσεις και τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση, την κοινωνική πίεση που υπάρχει, τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για το άνοιγμα της οικονομίας.

“Βεβαίως μας απασχολεί και η οικονομία. Είμαστε επιστήμονες Υγείας και Δημόσιας Υγείας, είμαστε μέλη της Επιτροπής, αλλά είμαστε πάνω απ’ όλα και έλληνες πολίτες. Αγωνιούμε για το μέλλον και τι θα γίνει με τα παιδιά μας και την οικονομία της χώρας μας. Γιατί αν καταρρεύσει η οικονομία μας θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί. Εάν, όμως, αφήσουμε να γίνει μεγάλη επέλαση της επιδημίας τότε θα καταρρεύσει πλήρως η οικονομία της χώρας. Αυτό απεδείχθη περίτρανα. Πέραν των ανθρωπίνων ζωών, που δεν αποτιμώνται σε χρήμα και η οικονομία δεν θα πάει καλά. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ένα – ένα βήμα στον καιρό του”, τονίζει ο επιστήμονας.

Ποιοι επιδημιολογικοί δείκτες κρίνουν τις αποφάσεις της Επιτροπής

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνο, για να ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα -είτε η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε τα εμπορικά καταστήματα- θα ληφθούν υπόψη τα παρακάτω δεδομένα.

“Με διαφορετικό τρόπο αξιολογούμε, πχ. τα 100 κρούσματα διάσπαρτα στην κοινωνία και τις γειτονιές, και αλλιώς τα 100 μαζεμένα σε ένα εργοστάσιο”, εξηγεί ο ειδικός και συνεχίζει:

“Όλοι αυτοί οι δείκτες λοιπόν μπαίνουν σε ένα XL αναλύονται και βλέπουμε τις καμπύλες πώς εξελίσσονται. Αυτές οι καμπύλες συντίθενται και έτσι βγάζουμε τη συνισταμένη του πως πάει η επιδημία στη χώρα”, καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Δείτε επίσης – Εμβολιασμοί Covid: Αυτό είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Ποια θα είναι η χρήση του

Οι αστάθμητοι παράγοντες: η κακοκαιρία και η συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα

Όσο προσεκτική και να είναι η μεθοδολογία και ο τρόπος εξέτασης των επιδημιολογικών δεδομένων, όμως, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να φέρουν ανατροπή. Πρώτος και σημαντικότερος, είναι ο καιρός που αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

“Ο χειμώνας μας φοβίζει”, σημειώνει ο λοιμωξιολόγος και εξηγεί: “Θα έχουμε περαιτέρω κλείσιμο στα σπίτια και λιγότερο σωστό εξαερισμό. Δεν είναι μόνο τα σπίτια μας, αλλά όλοι οι κλειστοί χώροι: τα μαγαζιά, οι χώροι εργασίας κλπ. Οπότε με την παράμετρο να παραμείνουμε ακόμα σε μεγάλο ποσοστό στην τηλεργασία, και βεβαίως όσο το δυνατόν με καλύτερο αερισμό αιθουσών – είτε σε εργασιακούς χώρους, είτε σε σχολεία- θα τα καταφέρουμε. Αλλά δεν παύει να είναι μια παράμετρος που φοβόμαστε μήπως αυξήσει την επιδημία”, τονίζει.

Άλλο πρόβλημα είναι η κόπωση του πληθυσμού και η μη συμμόρφωση στα μέτρα, σημειώνει ο γιατρός:

“Η μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους μας δημιουργεί προβλήματα ανασφάλειας και επισφάλειας. Είδα κάποιες φωτογραφίες που μου έστειλαν από κάποια σχολεία, με μανάδες απ’ έξω να καπνίζουν και να πίνουν καφέ και να συζητάν, χωρίς μάσκα ή με μάσκα στο πιγούνι. Πολύς συνωστισμός. Τα γνωστά θέματα… Κι αυτή η μητέρα του παιδιού, όμως, πρέπει να σκεφτεί ότι έχει μάνα κι έχει πατέρα. Πρέπει να τους σκεφτεί, δεν πρέπει;” λέει ο κ. Γαργαλιάνος,

Δηλώνει, ωστόσο, αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μας, αν προχωρήσουν κι άλλο οι εμβολιασμοί:

“Για τους επόμενους μήνες μας ενδιαφέρουν να επιταχύνουμε κι άλλο τους ρυθμούς των εμβολιασμών. Ήδη έχουμε επιταχύνει στην Ελλάδα κι είναι καλό αυτό, δηλαδή είναι αληθές ότι είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, φτάσαμε να εμβολιάσουμε το 0,73% του πληθυσμού. Αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, σταθεροποιηθεί η επιδημία και δεν γίνουν πάλι τα έκτροπα, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τα έχουμε καταφέρει να είμαστε σ’ ένα καλό επίπεδο”, καταλήγει.