Γαστρεντερίτιδα στα Χανιά: Τουλάχιστον 67 τα κρούσματα – Συμβουλές προστασίας από το νοροϊό
Ολοένα περισσότεροι ασθενείς (οι περισσότεροι νέοι) προσέρχονται στο Νοσοκομείο Χανίων με γαστρεντερίτιδα, που έχει προκληθεί από νοροϊό.
Όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας, από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας έως τις 8 το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου είχαν εξεταστεί 43 συνολικώς ασθενείς. Έως το βράδυ της Τρίτης, ο αριθμός τους είχε πια φτάσει τους 67.
Η προσέλευση ασθενών συνεχίζεται, αλλά με μειωμένο ρυθμό, πρόσθεσε. Επισήμανε επίσης πως κανένας από τους ασθενείς δεν χρειάσθηκε εισαγωγή για νοσηλεία. Αντιμετωπίστηκαν με ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες, για να αναπληρωθούν οι απώλειες λόγω διάρροιας ή/και εμέτου.
Ο κ. Μπέας τόνισε πως ο νοροϊός είναι πολύ μεταδοτικός, γι’ αυτό και παρατηρείται τόσο εκτεταμένη διασπορά, σύμφωνα με το cretapost. Για να προστατευθούν, εξ άλλου, από τη γαστρεντερίτιδα οι υπόλοιποι ασθενείς στο νοσοκομείο, αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Αυτά συνίστανται σε περιορισμό του επισκεπτηρίου έως και τις 18 Οκτωβρίου. Θα υπάρχει επίσης μόνο ένας συνοδός σε όποιον ασθενή έχει ανάγκη. Επιπλέον, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους των κλινικών.
90% των κρουσμάτων
Η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από νοροϊό είναι συχνή τους χειμερινούς μήνες (σε αντίθεση με την βακτηριακή που έχει έξαρση το καλοκαίρι). Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι λοιμώξεις που χαρακτηρίζονται από:
- Υδαρή διάρροια
- Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
- Ναυτία
- Έμετο
- Μερικές φορές πυρετό
Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές. Εξαίρεση αποτελούν βρέφη, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα.
Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κατά κανόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού, καθώς και από άτομο σε άτομο. Όταν υπάρχει επιδημία από γαστρεντερίτιδα, όπως συνέβη στα Χανιά, η αιτία συνήθως είναι κάποιος νοροϊός.
Στην πραγματικότητα, στους νοροϊούς αποδίδεται το σχεδόν 90% των επιδημιών γαστρεντερίτιδας μη βακτηριακής αιτιολογίας παγκοσμίως. Είναι επίσης υπεύθυνοι για πολλές από τις τροφιμογενείς και υδατογενείς επιδημίες που αναγνωρίζονται κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Χρήσιμες συμβουλές
Για να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσετε από ιογενή γαστρεντερίτιδα ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής:
- Να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής: Απαιτείται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (π.χ. μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με ασθενή με γαστρεντερίτιδα, κατά το χειρισμό τροφίμων), σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών/σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των τροφίμων, χρήση χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας, αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα κ.ά.)/προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα.
- Να καταναλώνετε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (μην ξεχνάτε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και μυρωδιά)
- Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα.
- Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για κατανάλωση και μαγείρεμα.
- Αποφυγή κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών
Αν αρρωστήσετε
Σε περίπτωση που εκδηλώσετε συμπτώματα ύποπτα για γαστρεντερίτιδα, συνιστώνται πρόσθετα μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοσή της. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται όσο διαρκούν τα συμπτώματά σας και για 2 τουλάχιστον ημέρες μετά την αποδρομή (υποχώρηση) τους:
- Να καθαρίζετε σχολαστικά με χλωρίνη τις επιφάνειες που μολύνονται από κόπρανα ή εμέσματα. Σχολαστικό καθάρισμα χρειάζονται και τα υφάσματα (π.χ. ρούχα, κλινοσκεπάσματα, εσώρουχα, πετσέτες κ.λπ.)
- Να απέχετε από το χειρισμό τροφίμων
- Να μην επισκέπτεστε χώρους με συγχρωτισμό
- Να μην επισκέπτεστε χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας κ.λπ.
Φωτογραφία: iStock