Iatropedia

Γαστρεντερίτιδα: Τι την προκαλεί και που …κρύβεται

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό η οποία συνήθως ξεπερνιέται από τον οργανισμό μας χωρίς θεραπεία. Με τον εμετό να διαρκεί μια ή δύο μέρες και την διάρροια συνήθως δύο με τρεις ημέρες δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα αλλά να πίνουμε αρκετά υγρά ώστε να μην αφυδατωθούμε. Ωστόσο, τα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών βρίσκονται στο μεγαλύτερο κίνδυνο ενώ γενικώς τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται άμεσα από παιδίατρο.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι ένας ιός, ενώ σπανιότερα οφείλεται σε βακτήρια και τροφική δηλητηρίαση.

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα νόσο μετά τις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις και το συχνότερο αίτιο διάρροιας σε παιδιά και ενήλικες. Η συχνότητά τους εξαρτάται από την ηλικία, τη χώρα και τις συνθήκες διαβίωσης. Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα βρίσκονται στα ανθρώπινα κόπρανα.

Βακτήρια και παράσιτα μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, και βρίσκονται συνήθως σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται συνήθως έξι με 12 ώρες μετά την κατανάλωση των χαλασμένων τροφίμων.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο από τα μικρά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και μπορούν να μολύνουν επιφάνειες όπως βρύσες, λαβές από τα καζανάκια, παιχνίδια όταν ο ασθενής κάνει εμετό ή φτερνίζεται ή υποφέρει από διάρροια και μολύνει την τουαλέτα. Οι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό μέχρι και 48 ώρες αφού σταματήσουν τα δικά τους συμπτώματα.

Πάμε αμέσως στο γιατρό όταν παρουσιάσουμε:

– έντονο στομαχικό πόνο

-συνεχή εμετό ή διάρροια ή και τα δύο

-αίμα ή βλέννα στα κόπρανα

-ουρούμε συνεχώς ή καθόλου, ή τα ούρα σας είναι σκούρα και δύσοσμα.