Οι αιτίες είναι οι διάφορες βακτηριακές λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν τη γαστρεντερίτιδα.
Άλλοι ένοχοι λόγοι είναι:
Η κακή υγιεινή.
Επίσης μπορείτε να κολλήσετε μετά από στενή επαφή με τα ζώα, ή μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχει μολυνθεί με βακτηρίδια.
Τα υγιή ενήλικα άτομα είναι πιο πιθανό να ανακάμψουν σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Αντίθετα οι ηλικιωμένοι ή πολύ νέοι είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της γαστρεντερίτιδας και μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.
Αιτίες
Πολυάριθμα είδη βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, όπως:
Λιστέρια (που βρίσκεται στο χοιρινό κρέας)
Σταφυλόκοκκος (που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα αυγά και)
Σαλμονέλα (που βρίσκεται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά)
E. coli (που βρίσκεται στο έδαφος του βοείου κρέατος, σαλάτες)
Συμπτώματα
απώλεια της όρεξης
ναυτία και έμετος
διάρροια
κοιλιακός πόνος και κράμπες
αίμα στα κόπρανα
πυρετός
Καλέστε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μετά από πέντε ημέρες, ή δύο ημερών για τα παιδιά.
Συμβουλές:
Πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μετά από ένα επεισόδιο διάρροιας.
Αν είναι δυνατόν, να τρώτε λίγο και συχνά.
Καταναλώστε τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν κάλιο, όπως ο χυμός φρούτων και μπανάνες.
Μην πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.
Εάν έχετε ήδη γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις ώστε να μην απλωθεί τα βακτήρια σε άλλους.
Πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό.
Αποφύγετε την προετοιμασία των τροφίμων για άλλους ανθρώπους.
Μείνετε μακριά από τους άλλους κατά τη διάρκεια της ασθένειάς σας.
Περιμένετε 48 ώρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων σας σταματήσει πριν από την επιστροφή στην εργασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: