Iatropedia

Γάτα: ένας δολοφόνος με αγγελικό πρόσωπο μέσα στο σπίτι μας

Δεν υπερβάλλουμε καθόλου στον τίτλο του θέματος. Αλήθεια ποιος δεν έχει λατρέψει να χαϊδεύει ή να κοιτάζει τα αξιολάτρευτα αυτά ζώα να παίζουν με ένα κουβάρι ή μια μπάλα, να γουργουρίζουν στην αγκαλιά του, ή να χοροπηδάνε από καναπέ σε καναπέ. Και όμως οι γάτες που όλοι λατρεύουμε, είναι στην πραγματικότητα δολοφόνοι. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι όχι απλά δολοφόνοι, αλλά... μακελάρηδες του ζωικού βασιλείου. Το γιατί διαβάστε το αμέσως...

Μια νέα έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Λος του Ινστιτούτου Βιολογίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, αποκάλυψε ότι οι γάτες είναι φονικές μηχανές που εξοντώνουν όχι εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια ζωάκια κάθε χρόνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications»και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μόνο στις ΗΠΑ, οι γάτες που ζουν στα σπίτια, αλλά και εκείνες που ζουν αδέσποτες στο δρόμο, εξολοθρεύουν το χρόνο: από 1,4 μέχρι 3,7 δισεκατομμύρια πουλιά και από 6,9 μέχρι 20,7 δισεκατομμύρια ποντίκια, αρουραίους και άλλα μικρά θηλαστικά. Οι τεράστιοι αυτοί αριθμοί προέκυψαν από ένα μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα αυτή κατατάσσει την λατρεμένη γατούλα στην πρώτη θέση των ζωντανών φονικών μηχανών. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια και μόνο γάτα που κυκλοφορεί αδέσποτη, ή θα βγει από το σπίτι θα σκοτώσει τον χρόνο, από 30 μέχρι 47 πουλιά και από 177 μέχρι και 300 θηλαστικά. Στη συνέχεια θα επιστρέψει σπίτι και θα είναι το ίδιο γλυκιά και τρυφερή και κανείς δεν θα έχει καταλάβει το παραμικρό. Στους αριθμούς αυτούς οι επιστήμονες δεν έχουν υπολογίσει τα ερπετά και τα αμφίβια που σκοτώνει η κάθε γάτα όταν βγαίνει έξω.

Και προκύπτει το ερώτημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, “πρέπει ή όχι οι ιδιοκτήτες γάτας, να την αφήνουν να βγαίνει από το σπίτι;” Πάντως η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), σε σχετική της αναφορά τονίζει ότι οι γάτες σε απομονωμένα γεωγραφικά περιβάλλοντα όπως τα νησιά, ευθύνονται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για την μαζική εξαφάνιση 33 ειδών πουλιών, θηλαστικών και ερπετών.

Και για να αλαφρύνουμε λίγο την “αιματοβαμμένη” ατμόσφαιρα ας θυμηθούμε ότι στην ταινία “Σρεκ”, ο γάιδαρος και ο “γάτος σπιρουνάτος” ήταν οι αγαπημένοι φίλοι του πρωταγωνιστή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πανούκλα: ο μαύρος θάνατος επιστρέφει

προιστορικά έντομα σε μέγεθος γερακιού

γιατί τα περιστέρια προσανατολίζονται παντού και πάντα;

τα δελφίνια οργανώνουν συμμορίες και λύνουν με βία τις διαφορές τους

το δυνατότερο δάγκωμα στη γη

η συμβίωση παιδιών – σκύλων, ασπίδα φια ασθένειες που χτυπάνε βρέφη