Γαύδος: Ανησυχία από τα δεκάδες, καθημερινά κρούσματα γαστρεντερίτιδας

  • Ρούλα Τσουλέα
κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Η έξαρση αποδίδεται στο υδρευτικό σύστημα και στην έλλειψη αποχέτευσης, αλλά εκκρεμεί η διερεύνηση.

Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας παρατηρείται στη Γαύδο, με 20 έως 30 ασθενείς να προσέρχονται καθημερινά στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.

Η έξαρση αποδίδεται στο υδρευτικό σύστημα και στην έλλειψη αποχέτευσης, αλλά ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί που οφείλεται το πρόβλημα.

Ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Γαύδου, Β. Αμβροσιάδης, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» του Σκάι για τα δεκάδες κρούσματα στο νησί.

«Μας έρχονται πάρα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ιατρείο. Σίγουρα 20 με 30 κάθε μέρα και πόσα ακόμη που μας παίρνουν τηλέφωνο. Το 2022 δεν είχαμε ανάλογο πρόβλημα. Πέρυσι άρχισε το θέμα, αλλά νωρίτερα – τον Ιούλιο», είπε.

Όπως εξήγησε, η αιτία πρέπει να βρίσκεται στους βόθρους και την ύδρευση. «Δεν έχει τόσο να κάνει με τους κατασκηνωτές. Υπάρχει υποψία ότι οι βόθροι του νησιού επικοινωνούν, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανεβαίνει και να έχει πρόσβαση σε πηγές και πηγάδια», είπε.

Ο κ. Αμβροσιάδης είπε ακόμα πως πολλοί ασθενείς προσέρχονται νύχτα στο Περιφερειακό Ιατρείο και κάποιοι παραμένουν για παρακολούθηση.

«Είμαστε σε επικοινωνία με την Υγειονομική Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ. Περιμένουμε να στείλουν άτομα να ερευνήσουν το από που προκλήθηκε το πρόβλημα. Μόλις τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν, θα εξαλειφθεί και το πρόβλημα μέχρι του χρόνου», κατέληξε.


Φωτογραφία: iStock