Iatropedia

Γάζα: Άρχισε η δεύτερη φάση των εμβολιασμών για την πολιομυελίτιδα

polio vaccine

Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί 187.000 παιδιά, από τα συνολικώς 640.000 που είναι ο τελικός στόχος.

Ουρές σχηματίζουν οι Παλαιστίνιοι που σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για την πολιομυελίτιδα, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Οι εμβολιασμοί μεταφέρθηκαν στα νότια της πολύπαθης Λωρίδας της Γάζας, καθώς αρχίσει η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος. Η πρώτη φάση κρίθηκε ως επιτυχημένη, καθώς εμβολιάσθηκαν 187.000 μικρά παιδιά.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία μεταφέρεται από σήμερα στις πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς. Σε αυτές έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters,  η όλη διαδικασία είναι περίπλοκη. Διευκολύνεται, όμως, έως ένα βαθμό από τις περιορισμένες παύσεις του πολέμου που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι καταπαύσεις του πυρός στην περιοχή πρέπει να γίνουν σεβαστές για να προστατευθούν οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε η UNRWA.

Οι περισσότεροι από τους εμβολιασμούς για την πολιομυελίτιδα θα γίνουν στην Χαν Γιουνίς, καθώς πολλοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα λόγω του πολέμου. Στόχος των υγειονομικών Αρχών είναι να εμβολιασθούν κατά της νόσου 640.000 παιδιά στη Γάζα.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα άρχισε όταν έγινε γνωστό ότι παρέλυσε ένα μωράκι ηλικίας μόλις 10 μηνών εξαιτίας της νόσου. Η νόσος είχε εκριζωθεί από την περιοχή. Επανεμφανίστηκε, όμως, όταν ο πόλεμος οδήγησε σε κατάρρευση του συστήματος Υγείας της Γάζας και πολλά νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Φωτογραφία: iStock