Iatropedia

Γάζα: «Γιατροί σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακά κρεβάτια» – Τρομοκρατημένοι δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Πρωτοφανούς αγριότητας είναι οι συγκρούσεις που μαίνονται ακόμη και σε υγειονομικές δομές στον παλαιστινικό θύλακα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τη Unicef και άλλους διεθνείς Οργανισμούς.

“Το να βλέπουμε γιατρούς να σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακά κρεβάτια είναι πέρα για πέρα τραγικό”, σημειώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που έχασαν συναδέλφους τους από πολεμικά πυρά μέσα σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι γιατροί δηλώνουν “τρομοκρατημένοι” από τη δολοφονία των δύο συναδέλφων τους, του Δρ. Mahmoud Abu Nujaila και του Δρ. Ahmad Al Sahar, και ενός τρίτου γιατρού που συνεργάζεται με το Al Awda, του Δρ. Ziad Al-Tatari, μετά από επίθεση στο νοσοκομείο Al Awda, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα.

“Οι επιθέσεις σε ιατρικές δομές αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και αυτό έχει γίνει συστηματικό τις τελευταίες εβδομάδες. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τώρα περισσότερο από ποτέ, την άρση της πολιορκίας και την προστασία των ιατρικών δομών και του ιατρικού προσωπικού”, τονίζουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Την ίδια στιγμή, μια εργαζόμενη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σκοτώθηκε στη Γάζα μαζί με το 6 μηνών μωρό της, τον σύζυγό της και δύο αδέλφια της.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ανάρτησε μια φωτογραφία του θύματος, η οποία ονομαζόταν Ντίμα Αλχάτζ.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε συντετριμμένοι: Χάσαμε μία από τους δικούς μας σήμερα στη Γάζα», ανέφερε Τ. Α. Γκεμπρεγέσους και πρόσθεσε:

«Λέγεται πως πολλά άλλα μέλη της οικογένειας που είχαν βρει καταφύγιο στο ίδιο σπίτι επίσης σκοτώθηκαν», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η οικογένεια πέθανε και ποιος ευθύνεται.

Γάζα: Τρία νοσοκομεία στο “στόχαστρο”

Υγειονομικοί μαζί με ασθενείς και άμαχους χάνουν τη ζωή τους κατά δεκάδες στις επιθέσεις σε νοσοκομεία, ενώ την ίδια στιγμή, η έλλειψη νερού απειλεί με ασθένειες και θάνατο χιλιάδες παιδιά που πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τις επιδημίες, σύμφωνα με τη Unicef.

Τρία νοσοκομεία ζήτησαν βοήθεια την Τρίτη 21/11/2023 για την απομάκρυνση των ασθενών. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Αλ Σίφα -από το οποίο 28 βρέφη διασώθηκαν ήδη- το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Αλ Άχλι.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Κριστιάν Λιντμάγερ, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως “έσχατη λύση”, ενώ οι επιθέσεις στα νοσοκομεία, όπως πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη, στερούν από τον πληθυσμό την ευκαιρία να αναζητήσει υγειονομική φροντίδα.

Για την παροχή βοήθειας στους εκατοντάδες τραυματίες, τη Δευτέρα (20/11/2023), σαράντα φορτηγά μαζί με ιατρικό προσωπικό και τεχνικούς από την Ιορδανία εισήλθαν από την Αίγυπτο, μέσω του τερματικού σταθμού της Ράφας.

Πρόκειται για ένα “νοσοκομείο εκστρατείας” με 170 γιατρούς και νοσηλευτές, το πρώτο του είδους από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Το νοσοκομείο αυτό εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στη Χαν Γιουνίς, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιοχής, με στόχο να προσφέρει υποστήριξη στο διαλυμένο από τον πόλεμο νοσοκομειακό σύστημα.

Στη Χαν Γιουνίς επικρατεί μια πραγματική αιματοχυσία και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις δέχονται εκατοντάδες τραυματίες καθημερινά “λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών από αέρος και από το πυροβολικό”, ανέφερε ο γενικός Διευθυντής των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμεντ Ζακούτ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: “Θρηνούμε για τους συναδέλφους μας”

Οι δύο γιατροί, Δρ. Abu Nujaila και Δρ. Al Sahar βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν αυτό χτυπήθηκε στον τρίτο και τέταρτο όροφο. Σοβαρά τραυματίστηκαν επίσης, κι άλλα μέλη του ιατρικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

“Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειές των γιατρών και όλους τους συναδέλφους που θρηνούν τον θάνατό τους”, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και προσθέτουν:

“Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και ζητάμε για άλλη μια φορά τον σεβασμό και την προστασία των ιατρικών δομών, του προσωπικού και των ασθενών”.

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, περισσότεροι από 200 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται στο Al Awda και δεν μπορούν να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται, λένε οι ΓΧΣ.

“Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως και με ασφάλεια σε άλλα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, αν και όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν πέρα από τις δυνατότητές τους από τον Οκτώβριο λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων, των επιθέσεων και του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας”, σημειώνουν.

Προσθέτουν, επίσης, πως οι συνάδελφοί τους ζουν πραγματικά πολύ δύσκολες ώρες: “Οι συνάδελφοί μας που βοηθούν εκατοντάδες ασθενείς στη Γάζα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές στην παροχή της λιγοστής ιατρικής φροντίδας που τους επιτρέπεται να παρέχουν. Το να βλέπουμε γιατρούς να σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακά κρεβάτια είναι πέρα για πέρα τραγικό και αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα”, επισημαίνουν σε δραματικό τόνο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Al Awda από το 2018, πραγματοποιώντας επανορθωτικές επεμβάσεις για ενήλικες και επεμβάσεις τραύματος για παιδιά. “Αποτίνουμε φόρο τιμής στο θάρρος των συναδέλφων μας και θα τους θυμόμαστε πάντα”, καταλήγουν οι γιατροί.

Unicef: Κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά από τις επιδημίες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Unicef, κάνοντας λόγο για διαφαινόμενη “υγειονομική τραγωδία”.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της Unicef, η έλλειψη καυσίμων θα φέρει την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης.

Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση πραγματική «τραγωδία»  και «τέλεια καταιγίδα» που αναμένεται να προκληθεί από την εμφάνιση ασθενειών.

«Έχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε και τόνισε πως οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν μπορούν να έχουν καμία προσωπική υγιεινή, ούτε καν για να πλύνουν τα χέρια τους.

«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση (…) του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Έλντερ.

«Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας», πρόσθεσε.

Ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επεσήμανε πως αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα χολέρας στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν πολλά περιστατικά οξείας γαστρεντερίτιδας, από την οποία υποφέρουν χιλιάδες ήδη αποδυναμωμένα άτομα και αυτή είναι εξίσου επικίνδυνη, όπως κατέληξε.