Γάζα: «Καταστροφική» η κατάσταση στα νοσοκομεία, λέει αμερικανίδα γιατρός

  • Ρούλα Τσουλέα
Γάζα
Οι γιατροί δεν μπορούν καν να ανακουφίσουν τον πόνο των ασθενών που πεθαίνουν αβοήθητοι.

Καταστροφική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελάχιστα νοσοκομεία στη Γάζα τα οποία απομένουν ακόμα σε υποτυπώδη λειτουργία, σύμφωνα με μία αμερικανίδα ιατρό.

Έπειτα από σχεδόν 100 ημέρες ανηλεών βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ, οι συνθήκες είναι πια σχεδόν απάνθρωπες. «Η μορφίνη εξαντλήθηκε», επισήμανε η αμερικανίδα γιατρός Dr. Seema Jilani, σε ηχητικές καταγραφές της που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής International Rescue Committee (IRC) χθες Πέμπτη.

Η Dr. Jilani μόλις ολοκλήρωσε αποστολή δύο εβδομάδων με την IRC στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου al-Aqsa, στη Γάζα. «Περιθάλπουμε ασθενείς στα πρόθυρα του θανάτου (…) με ηρεμιστικά και όχι αναλγητικά», είπε.

Σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων σε επιθανάτια αγωνία, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί είναι να ανακουφίσουν τον πόνο. Στον παλαιστινιακό θύλακο, δεν μπορούν κάνουν καν αυτό, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει θάνατος με αξιοπρέπεια όταν είσαι στο πάτωμα τμήματος επειγόντων περιστατικών στη Λωρίδα της Γάζας και δεν υπάρχει ούτε μορφίνη, ούτε καν οξυγόνο», ανέφερε.

Κατά τη Dr. Jilani, μόνο χάρη στο «απολύτως ηρωικό» προσωπικό —ιατρικό, νοσηλευτικό, εθελοντές— κατορθώνεται να λειτουργεί ακόμη το νοσοκομείο Αλ Ακσά, όμως δεν θα μπορέσει να αντέξει παρά λίγα 24ωρα σε κάθε περίπτωση.

Η γιατρός περιέγραψε φρικιαστικές εμπειρίες σε κάποιες από τις ηχητικές καταγραφές, που μεταδόθηκαν χθες από το NPR.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ