Γάζα: Παράλυτο το βρέφος που προβλήθηκε από πολιομυελίτιδα μετά από 25 χρόνια εξάλειψης της νόσου

  • Iatropedia newsroom
πολιομυελιτιδα
Οι συνεχείς βομβαρδισμοί από το Ισραήλ στη Γάζα και οι καταστροφές των δομών Υγείας έχουν διακόψει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τα παιδιά των Παλαιστινίων.

Εν μέρει παράλυτο, αλλά σε σταθερή κατάσταση βρίσκεται το μωρό μόλις 10 μηνών από τη Γάζα, το οποίο προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 25 χρόνια, που όπως όλα τα παιδιά των Παλαιστινίων που προσπαθούν να επιζήσουν στη Γάζα, έμεινε χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και όχι μόνο για τη πολιομυελίτιδα.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας είναι εξαιρετικά μολυσματικός και τις περισσότερες φορές μεταδίδεται μέσω των λυμάτων και του μολυσμένου νερού, ένα ολοένα και πιο κοινό πρόβλημα στη Γάζα καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Ανησυχία για επιδημία πολιομυελίτιδας στη Γάζα μετά το πρώτο κρούσμα

Ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF ανέφεραν ότι  έχουν οργανώσει σχέδιο για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών σε όλη τη Γάζα, μια επιχείρηση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια εκστρατεία εμβολιασμού αυτής της κλίμακας και όγκου κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, διευθύντρια επικοινωνίας για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Η εκστρατεία εμβολιασμού προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ αναμένεται να συμμετάσχουν 2.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε 708 ομάδες, με τον ΠΟΥ να έχει την επίβλεψη της άκρως επικίνδυνης επιχείρησης.

Η πολιομυελίτιδα επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών και μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις και παράλυση ενώ είναι δυνητικά θανατηφόρος.