Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί στο εργαστήριο κύτταρα αμφιβληστροειδούς και, πιο πρόσφατα, ένας κάπως πιο πολύπλοκος ιστός αμφιβληστροειδούς. Αυτή τη φορά δημιουργήθηκαν τρισδιάστατα «οργανοειδή» που μιμούνται την οργάνωση και ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς. Το επίτευγμα ανοίγει νέες δυνατότητες για τη μελλοντική αποκατάσταση του φακού (π.χ. μετά από τραύματα), με τελικό στόχο την αναγέννηση ενός κανονικού αμφιβληστροειδούς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μίκε Καρλ του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων (DZNE), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για βλαστικά κύτταρα «Stem Cell Reports». Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Αναστασιάδης του Κέντρου Βιοτεχνολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης.
Οι επιστήμονες πέτυχαν να αναπαράγουν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (κωνία) του αμφιβληστροειδούς. Είναι τα κύτταρα που επιτρέπουν την έγχρωμη όραση, γι’ αυτό θεωρούνται τα πιο σημαντικά, όσον αφορά τις μελλοντικές θεραπείες σε ασθενείς.
Ο επόμενος στόχος θα είναι τα «οργανοειδή» να γίνουν πιο πολύπλοκα, με την προσθήκη αιμοφόρων αγγείων.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ