Αμερικανοί ερευνητές του Biodesign Institute στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια παλιά ιδέα, την χρήση γενετικώς τροποποιημένων μικροβίων σε έναν νέο ρόλο: αυτόν της αντικαρκινικής θεραπευτικής αγωγής. Όπως αναφέρουν στην ηλεκτρονική έκδοση mBio της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, οι επιστήμονες γνώριζαν για χρόνια ότι ορισμένα στελέχη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της Salmonella enterica, μπορούν να σκοτώσουν καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα, η σαλμονέλα όχι μόνο ήταν γνωστή για την ιδιότητά της να πολλαπλασιάζεται σε συμπαγείς καρκινικούς όγκους, αλλά είχε δείξει μια εγγενή αντικαρκινική δράση.
Για να καταστεί όμως «όπλο» στην μάχη κατά του καρκίνου έπρεπε να βρεθεί πρώτα η χρυσή τομή –να σκοτώνει μεν καρκινικά κύτταρα, χωρίς να απειλεί την ζωή του ασθενούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν τροποποιήσουν γενετικώς την δομή λιποπολυσακχαρίτη (LPS) του στελέχους της σαλμονέλας, μπορούν να την κάνουν πιο διαχειρίσιμη για τον σκοπό που την θέλουν μειώνοντας την τοξικότητά της. Αφαιρώντας γονίδια από την σύνθεση του LPS δοκίμασαν αρκετά τροποποιημένα στελέχη του βακτηρίου σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα και σε ποντίκια με όγκο προκειμένου να δουν πώς επιδρά.
Ένα συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος φάνηκε το πλέον αποτελεσματικό στην εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων και την συρρίκνωση των όγκων. Χωρίς να βλάπτει τα φυσιολογικά υγιή κύτταρα, όταν διείσδυε στα καρκινικά γινόταν αμέσως τοξικό, αρχίζοντας τον «εποικισμό» του όγκου με μεγάλη ταχύτητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η υπό διερεύνηση νέα θεραπευτική προσέγγιση φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους το πιθανότερο είναι να συνδυαστεί με τις κλασσικές αγωγές της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.