Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και Πανεπιστημιακό στην «ατζέντα» της Αριστοτέλους
Το «Κουτλιμπάνειο» Γενικό Νοσοκομείο επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λάρισα. Ύστερα από τη σύσκεψη που είχε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου και τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας πήρε μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επεσήμαναν την ανάγκη αποσύνδεσης του «Κουτλιμπανείου» νοσοκομείου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό… Ο Α. Ξανθός απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πολλές φορές όταν υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δημιουργείται μια τάση «δορυφοροποίησης» των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων . Το γνωρίζουμε το πρόβλημα και γι’ αυτό ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να το εξετάσει. Η εισήγηση της ΥΠΕ ήταν να υπάρξει αποσύνδεση των νοσοκομείων. Και αυτό θα γίνει. Στη Λάρισα, στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. Το ζήτημα θα λυθεί συνολικά με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2016».
Διαβάστε παρακάτω το υπόμνημα των εργαζομένων:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της επίσκεψής σας στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, σας παραδίδεται το παρόν υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, για τα θέματα, που απασχολούν το Νοσοκομείο μας.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της 5ης Υ.Πε και ένα από τα μεγαλύτερα της Χώρας στενάζει από τις μνημονιακές πολιτικές, που έχουν επιφέρουν μηδενικές προσλήψεις.
Σταγόνα στον ωκεανό είναι οι πραγματικές προσλήψεις, που αρχίζουν να υλοποιούνται μέσω Α.Σ.Ε.Π.. Βέβαια οι αναγγελίες του Πρωθυπουργού και των Υπουργών είναι πολλές χιλιάδες.
Το Ε.Σ.Υ. καταρρέει όλα αυτά τα χρόνια κι αν δεν έχει καταρρεύσει εντελώς είναι από τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων.
Καθημερινά οι συνάδελφοι του Νοσοκομείου μας υπερβάλλουν εαυτούς και φέρουν σε πέρας τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες υγείας με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Το Δημόσιο Σύστημα της Υγείας την τελευταία τριετία παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό χρηστών [έως και 60%].
Η Υγεία θα πρέπει να είναι Δημόσια και Δωρεάν. Χωρίς αποκλεισμούς!
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε, πως η Υγεία, που είναι το υπέρτατο αγαθό να διαπραγματεύεται μέσα από οικονομικές, φυλετικές διαφορές κ.λ.π..
Σας ζητείται να συμμαζέψετε τη μαύρη τρύπα του Συστήματος των προμηθειών και να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες προσλήψεις έτσι, ώστε να αναμορφώσετε το Εθνικό Σύστημα της Υγείας.
Σας ζητούμε επίσης να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Π.Γ.Ν.Λ. για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του αλλά και στον Τριτοβάθμιο ρόλο του.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με το Ν. 4024/2011 άρθρου 15 παρ. 1 καθιερώθηκε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Με το Ν. 4354/2015, προβλεπόταν η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μόνο κατά την κανονική άδεια ή αναρρωτική άδεια μόλις έξι ημερών.
Στο άρθρο 18 του ίδιου Νόμου υπάρχει η επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017. Δηλαδή την κατάργηση του εν λόγου επιδόματος.
Με το Ν. 4384/2016, άρθρο 54 το οποίο επαναφέρετε τη χορήγησή του από 26/04/2016 με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις, που ορίζουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, κατ’ εξουσιοδότηση του, χωρίς όμως αναδρομική ισχύ.
Έτσι καλούνται αρκετοί υπάλληλοι δικαιούχοι, που απουσίαζαν από 01/01/2016 έως 25/04/2016 με αναρρωτικές άδειες, μητρότητας, και άλλες θεσμοθετημένες άδειες να επιστρέψουν τα χρήματα. Ποσά, που δεν διαθέτουν, αφού οι μισθοί εξανεμίστηκαν με τις Μνημονικές πολιτικές.
Σας ζητούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ν’ αρθεί αυτή η αδικία της αναδρομικής περικοπής και άμεσα να νομοθετηθεί η διατήρησή του και μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Ν. 4368/16
Πάγια θέση μας είναι, η στελέχωση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
Όμως θεωρούμε θετικό και ως πρώτο βήμα την απομάκρυνση των εργολάβων, που σε πολλές των περιπτώσεων, απομυζούν τα κρατικά κονδύλια με αμφιβόλου αποτελέσματος υπηρεσίες. Στην συνέχεια ζητείται η μονιμοποίηση του προσωπικού με την θέσπιση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Με τη δημοσίευση του Ν. 4368/2016 (Φ.Ε.Κ.:21/τ.: Α’) με το άρθρο 97 αυτού, προβλέπεται η δυνατότητα να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου μέχρι τις 31-12-2017, με ιδιώτες, στις υπηρεσίες καθαριότητας και αργότερα συμπεριλήφθηκε και η υπηρεσία φύλαξης.
Το Σωματείο μας πολύ πριν ψηφιστεί ο Ν. 4368/2016, αρχής γενομένης από το 2009, έκανε προφορικές αλλά και έγγραφες προτάσεις στις εκάστοτε Διοικήσεις του Νοσοκομείου και Υ.Πε..
Αναφερόμαστε συγκεκριμένα με μελέτη, που είχε διαβιβαστεί από την αρμόδια Προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του Νοσοκομείου, που αυτή προέβλεπε εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος αλλά και αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών.
Οι Διοικήσεις επικαλούνταν νομικό κενό.
Τώρα με τον ισχύοντα Νόμο, ζητούμε από την νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των κείμενων διατάξεων.
Σας ζητούμε άμεσα την εφαρμογή του άρθρου 97 του Ν. 4368/2016 στο πανεπιστημιακό, όπως έχετε δηλώσει ότι είναι στις προτεραιότητες της ατζέντας του Υπουργείου.
Ο.Π.Σ.
Στον υπόλοιπο κόσμο, όταν λένε Α.Π.Σ. (apps) αναφέρονται στις εφαρμογές, εμείς στο Σωματείο εννοούμε το Ανολοκλήρωτο Πληροφοριακό Σύστημα. Ένα σύστημα, το οποίο τελικά δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες για τις οποίες είχε υλοποιηθεί το έργο μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα από την μηχανοργάνωση του Νοσοκομείου μας παρά τις όποιες μικρές διορθώσεις έχουν γίνει κατά καιρούς.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, ότι το Τμήμα της Μισθοδοσίας, που ακόμη δουλεύει σε περιβάλλον DOS. Είναι αδιανόητο εν έτει 2016 να συμβαίνει αυτό.
Ενώ υπάρχουν τα χρήματα για πληρωμή των οφειλομένων, στους δικαιούχους για τα έτη 2015 και 2016, δεν μπορεί να γίνει η καταβολή των χρημάτων στους συναδέλφους λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος. Χρήματα, που έχουν μεγάλη ανάγκη οι συνάδελφοι και ας είναι ψίχουλα.
Όμως έστω και αυτά, στην μνημονιακή περίοδο, που διανύουμε, είναι άκρως απαραίτητα για την επιβίωση πολλών συναδέλφων.
Αναμένουμε τις παρεμβάσεις της νέας Διοίκησης για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα, που δημιουργεί το ανολοκλήρωτο πληροφοριακό σύστημα.
Για το Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Λ.
ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πρόεδρος
ΝΑΚΟΣ Θ.Μ. ΧΡΗΣΤΟΣ
Γενικός Γραμματέας