Iatropedia

Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας: Με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας προειδοποιούν οι ιατροί

Οι ιατροί προειδοποιούν πως αν δεν αποσυρθεί αμέσως το «σχέδιο» ανατροπής του σημερινού πλάνου εφημέρευσης για το νοσοκομείο, θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας – Πειραιά, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ιατρών του νοσοκομείου, αντιδρώντας στο σχέδιο, όπως αναφέρουν, για καθημερινή γενική εφημερία του νοσοκομείου.

Όπως επισημαίνουν στη σχετική ανακοίνωσή τους, «επανέρχεται με επίσημο τρόπο (μέσω του διοικητή της 2ης ΥΠΕ) το «σχέδιο» για καθημερινή γενική εφημερία του νοσοκομείου μας (με διάφορους πιθανούς τρόπους) και άλλων νοσοκομείων».

«Το «σχέδιο» αυτό είναι καταστροφικό», αναφέρουν. «Λόγω των τραγικών ελλείψεων υγειονομικού και λοιπού προσωπικού (αλλά και με δεδομένη την ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που οδηγεί αναγκαστικά πολλούς ασθενείς στα ΤΕΠ των νοσοκομείων δίπλα στα πραγματικά σοβαρά έκτακτα περιστατικά και που κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την ενίσχυσή της) με χίλιες δυο δυσκολίες και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατορθώνουμε να ανταποκριθούμε στον όγκο των έκτακτων περιστατικών που έχουμε σήμερα με γενική εφημερία 8 πμ – 8 πμ ανά κάθε τέταρτη ημέρα. Επιπρόσθετα, τα νοσοκομεία της Αττικής που ανήκουν στην 2η ΥΠΕ είναι ήδη από χρόνια επιφορτισμένα και με σχεδόν όλα τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά των νησιών. Στο παρελθόν αποδείχθηκε πως με εφαρμογή καθεστώτος «πρωινής» – «απογευματινής» γενικής εφημερίας εναλλάξ, ο όγκος αυτός πολλαπλασιάζεται αφόρητα. Γι’ αυτό ακριβώς οι ίδιοι οι τότε αρμόδιοι που προσπάθησαν να καθιερώσουν αυτό το καθεστώς είχαν υποχωρήσει και το είχαν αναστείλει μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετά τις διαμαρτυρίες των γιατρών και των λοιπών εργαζόμενων του νοσοκομείου μας που τεκμηριωμένα είχαν αποδείξει με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία την πρόσθετη εφημεριακή υπερφόρτωση. Άλλωστε και στα μεγάλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ το πλάνο εφημέρευσης που ισχύει εκεί πολύ περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε», προσθέτουν οι ιατροί του νοσοκομείου.

Και συνεχίζουν: «Η επιδίωξη είναι διπλή. Το αυτονόητο είναι πως το νοσοκομείο ακαριαία θα μετατραπεί σε «εφημεράδικο» όπως το παλιό «Ρυθμιστικό». Θα υποβαθμιστούν τραγικά και σε ποιότητα και σε ποσότητα οι παρεχόμενες στους ασθενείς υπηρεσίες Υγείας. Σαφέστατα θα παραμείνει ελαχιστότατο περιθώριο για τακτικές ιατρικές πράξεις. Αυτό έρχεται να «δέσει» με τα πρόσφατα «νομοθετικά μέτρα Γεωργιάδη» για «άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός νοσοκομείου». Αν εφαρμοσθεί αυτή η αλλαγή στο «πλάνο» εφημέρευσης νοσοκομείων, τότε στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο (εν προκειμένω στο νοσοκομείο Νίκαιας) πρακτικά θα υπάρχει περιθώριο μόνο για επείγουσες ιατρικές πράξεις καθώς και για πολύωρες απαιτητικές ιατρικές πράξεις (π.χ. μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις) που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να γίνουν σε ιδιωτική κλινική. Οι ιδιώτες κλινικάρχες ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ «ΤΖΙΡΟ» ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ: για την μεγάλη «μάζα» των ενδιάμεσων προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων. Αυτές αποδίδουν το μεγαλύτερο «κέρδος» για τον κλινικάρχη (πάντα από την τσέπη του ασθενούς φυσικά). Όχι οι επείγουσες ούτε οι πολύωρες – απαιτητικές. Άλλωστε αποδεδειγμένα το οτιδήποτε κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε αυτό στοχεύει: στην αύξηση της ιδιωτικής «επιχειρηματικής» κερδοσκοπίας σε βάρος των ασθενών, σε βάρος των υγειονομικών, σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, γενικά σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε βάρος του σήμερα και του αύριο της Ιατρικής στην χώρα μας».

Οι ιατροί στο Νοσοκομείο Νικαίας προειδοποιούν πως αν δεν αποσυρθεί αμέσως το «σχέδιο» ανατροπής του σημερινού πλάνου εφημέρευσης για το νοσοκομείο, θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας (για τις οποίες ζητούν κάλυψη από ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά) σε συντονισμό (μέσω εκπροσώπων που θα ορίζονται από την γενική συνέλευση) με τους συναδέλφους άλλων νοσοκομείων τα οποία επίσης θίγονται.

Απαιτούν την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρικού, λοιπού υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες.

Τα παραπάνω θα δημοσιοποιηθούν, θα κοινοποιηθούν στην διοίκηση της 2ης ΥΠΕ (υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ στις 4/9/24), στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σε όλους τους φορείς.

Προχωρούν επίσης σε νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 5/9/24 ώρα 13.30 για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις (μετά την συνάντηση ΕΙΝΑΠ – διοίκησης 2ης ΥΠΕ στις 4/9/24) και να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους αν δεν ανασταλεί η εφαρμογή του «σχεδίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομείο Αιγίου: Πυροβολισμοί στον αέρα από μπαλκόνι κλινικής

Mpox: Ραγδαία αύξηση σε κρούσματα, θύματα στην Αφρική – Τι λέει το ECDC

Ποια σοβαρή νευρολογική ασθένεια μπορεί να κρύβει η κατάθλιψη μετά τα 65