Το παιδάκι από την Ελβετία, παραθέριζε στην Κέρκυρα, όταν καταπλακώθηκε από μαρμάρινο τραπέζι, το οποίο του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλά κρίσιμα για τη ζωή του όργανα στην κοιλιακή χώρα.
Ο επεμβατικός Ακτινολόγος στο Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”, Δρ. Νικόλος Πτώχης, ο οποίος πραγματοποίησε με τους συναδέλφους του την περίπλοκη επέμβαση, μίλησε στο iatropedia.gr για το ιατρικό επίτευγμα, το οποίο σε παιδί τόσο μικρής ηλικίας είναι πρωτοποριακό στα παγκόσμια χρονικά, όπως λέει.
“Στη βιβλιογραφία υπάρχουν ένα ή δύο περιστατικά παρόμοια στον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτό το περιστατικό και να φτιάξεις αυτά τα προβλήματα που έχει μέσα στο συκώτι ώστε το παιδάκι να είναι σε άριστη κλινική κατάσταση”, αναφέρει ο γιατρός.
Το θέμα προέβαλλε στο twitter Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους θεράποντες γιατρούς που συνέβαλλαν στη σωτηρία του μικρού παιδιού.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, το παιδάκι μετά το σοβαρό ατύχημα που υπέστη στο νησί διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ.Σοφία» και εισήχθη άμεσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και σταθεροποιήθηκε η κλινική του κατάσταση.
Ο γιατρός κ. Πτώχης, περιγράφει τη σοβαρότητα της κατάστασής του παιδιού:
“Αυτό το παιδάκι ήταν στην Κέρκυρα διακοπές και κάτι το καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να κάνει διαχωρισμό στην αορτή, να κάνει ρήξη του ήπατος και ρήξη σπληνός. Με το ΕΚΑΒ διακομίστηκε αρχικά στο Παίδων. Το αντιμετώπισαν οι γιατροί εκεί και το στεθεροποίησαν στη ΜΕΘ και μετά, επειδή είχε ρήξη στο συκώτι, είχε και ένα ψευδοανεύρυσμα και είχε και μία επικοινωνία μεταξύ αρτηρίας και πυλαίας φλέβας. Το δύσκολο ήταν πως επειδή είχε και τον διαχωρισμό της αορτής, ήταν δύσκολο να μπεις στην ηπατική αρτηρία και το δεύτερο ήταν, ότι ήταν δύο χρονών παιδάκι, είναι πολύ μικρό. Το μικρότερο σχεδόν στον κόσμο που αντιμετωπίστηκε με τέτοια προβλήματα”.
Γιατρός Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»: Η σωτήρια επέμβαση
Ήταν ένα πραγματικά σπάνιο και περίπλοκο πρόβλημα, το οποίο απαιτούσε την συμβολή πολλών και διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων. Για την αντιμετώπισή του χρειάστηκε μάλιστα η άριστη συνεργασία γιατρών και διοικητικών, αλλά και η επιστημονική επάρκεια των συμμετεχόντων θεραπόντων, οι οποίοι έπρεπε να συνδυάσουν διαφορετικές μεθόδους.
“Πρώτα το πήρε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Παίδων, οι Εντατικολόγοι και ο νευροχειρουργός ο Γεωργόπουλος. Όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ στο Γεννηματά και το συνόδευσαν το παιδί. Είναι όπως ακριβώς τα γράφει ο Υπουργός. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι από το Παίδων το σταθεροποίησαν το παιδί. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία, ήρθαν εδώ στο Γεννηματά για να κάνω την επέμβαση και να γυρίσουν μετά πίσω το παιδί στο Νοσοκομείο με ασφάλεια στο Παίδων. Το ΕΚΑΒ ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και οι διοικήσεις, ο κ. Παπασάββας ο Διοικητής του Παίδων, η κα. Παγώνη, ως επιστημονικό συμβούλιο να εγκρίνει όλο αυτό που έγινε, το συμβούλιο μεταξύ όλων των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Ήταν πολλοί άνθρωποι”, καταλήγει ο γιατρός.
Δείτε την ανάρτηση του Α. Γεωργιάδη:
Το παιδί αυτή τη στιγμή αναρρώνει στο Νοσοκομείο Παίδων, ενώ όπως αναφέρει ο γιατρός, “είναι σε άριστη κατάσταση το παιδί στο Παίδων και θα αποκατασταθεί πλήρως”.