Ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το οποίο γονιμοποιήθηκε από ωάρια που είχαν καταψυχθεί πριν από δέκα χρόνια, έφερε στον κόσμο μία 44χρονη γυναίκα στην Αθήνα.
Η γυναίκα είχε καταψύξει τα ωάρια της την άνοιξη του 2013. Η απόψυξη και η γονιμοποίησή τους έγινε το 2023, ενώ το κοριτσάκι γεννήθηκε εφέτος τον Ιανουάριο.
Όλο αυτό τον καιρό τα ωάρια φυλάσσονταν στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ. Η διαδικασία απόψυξης και γονιμοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.
Όπως εξήγησε ο ιατρός της 44χρονης δρ Ιωάννης Zερβομανωλάκης, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια διαστήματα κατάψυξης ωαρίων που οδηγεί σε γέννηση παιδιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με βάση τις δημοσιευμένες περιπτώσεις.
«Αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο ότι η κατάψυξη ωαρίων σε μονάδες με την αντίστοιχη εμπειρία είναι ασφαλής, τόσο για γυναίκες με ιατρικό ιστορικό, όσο και για γυναίκες που καταψύχουν τα ωάριά τους σε νεαρή ηλικία για να ολοκληρώσουν αργότερα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που είχε δώσει το 2022 στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), περίπου ένας στους τέσσερις κύκλους εξωσωματικής στη χώρα μας γίνεται με χρήση κατεψυγμένων ωαρίων.
Το 2019 έγιναν 5.607 κύκλοι με κατεψυγμένα ωάρια. Οι κύκλοι αυτοί οδήγησαν στη γέννηση 1.584 βρεφών. Έγιναν επίσης περισσότεροι από 15.600 κύκλοι με φρέσκα ωάρια. Από αυτούς τους κύκλους γεννήθηκαν 1.741 μωρά. Συνολικά, το 6,4% των γεννήσεων στη χώρα μας έγιναν μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Φωτογραφία: iStock