Iatropedia

Γενόσημα φάρμακα για όλους και με «πράσινο φως» της Βουλής!

Αλλάζει τελικώς ο τρόπος χορήγησης φαρμάκων στους έλληνες ασθενείς και με τη …βούλα πια, καθώς ψηφίστηκε από τη βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επίμαχη διάταξη για τα γενόσημα φάρμακα. Ειδικότερα ο νόμος εκτός των άλλων αυξάνει την κυκλοφορία γενόσημων φάρμακα στην ελληνική αγορά, απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων και θεσπίζει και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Η συζήτηση στη βουλή διεξήχθη σε έντονους τόνους με τον Ανδρέα Λοβέρδο να υπεραμύνεται των αποφάσεων του.

Τελικά μετά από τους υψηλούς τόνους κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς τέθηκαν σε ψηφοφορία και οι τελευταίες ρυθμίσεις του μνημονίου δύο.

Βέβαια ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσα σ αυτό το κλίμα υποχρεώθηκε να αποσύρει τη διάταξη σύμφωνα με την οποία η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας μετατρέπεται σε ΑΕΙ.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε πόλεμο συμφερόντων ώστε να μην καθιερωθούν τα φθηνότερα αντίγραφα φάρμακα (Γενόσημα). Τα γενόσημα αποτελούν και το σημείο κλειδί για τον Ανδρέα Λοβέρδο ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη η οποία έχει πάρει την …ανιούσα.

Ο υπουργός Υγείας πάντως κατηγόρησε για λασπολόγους όσους υποστηρίζουν ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς.

«Χθες είχα ένα e-mail από το νοσοκομείο της Λουκέρνης, από Έλληνα γιατρό εκεί, ο οποίος με συγχαίρει για τον αγώνα που δίνει το Υπουργείο Υγείας και μου δηλώνει ότι στην Ελβετία, χώρα παραγωγό φαρμάκων, όπως ξέρουν οι γιατροί, το 90% των φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί είναι γενόσημα» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και πρόσθεσε: «Συγχαρητήρια, κυρίες και κύριοι εκτός αιθούσης ευρισκόμενοι, λασπολόγοι. Η αλήθεια είναι απέναντι σας. Θα συναντηθείτε με αυτήν και τις επόμενες ημέρες και εκτός Βουλής. Ένα είναι το δεδομένο: Εμείς δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα πόντο, γιατί έχουμε δίκιο. Και θα αποδειχθεί αυτό και στον πιο δύσπιστό, αλλά ειλικρινών προθέσεων, πολίτη. Γενόσημα, λοιπόν. Με τι στόχο εμείς; Η Ελβετία με 90%, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 85%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 80%, η Γερμανία κοντά στο 80%. Αυτές είναι χώρες που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα».