Γεωργιάδης για 88η ΔΕΘ: «Η κυβέρνηση διορθώνει μια μεγάλη αδικία στο ΕΣΥ με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γεωργιάδης
Τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες για την Υγεία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε στον τηλεοπτικό σταθμό Open το πρωί της Κυριακής (8/9), πως αυτό αποτελεί την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας και ενός αιτήματος χρόνων των υγειονομικών.

«Η κυβέρνηση διορθώνει μία πολύ μεγάλη αδικία» με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών ανέφερε, προσθέτοντας ότι γενικότερα οι τρεις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία, είναι η «έμπρακτη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα προβλήματα».

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν σύντομα -μετά από την έγκριση της ΕΕ- 37 χιλιάδες δωρεάν χειρουργεία για τους πολίτες που περιμένουν τους περισσότερους μήνες να χειρουργηθούν, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «θα είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου» υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη γίνει 6.000 απογευματινά χειρουργεία αλλά με πληρωμή.

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι «Σε ένα χρόνο θα βρισκόμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο αναμονής χειρουργείων στα χρονικά του ΕΣΥ» και είπε χαρακτηριστικά «Ζητώ συγγνώμη από τον κάθε συμπολίτη μου που έχει ταλαιπωρηθεί στα νοσοκομεία» απαριθμώντας τις δράσεις του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν 250 θέσεις στις άγονες περιφέρειες.

Ποιες ήταν οι 3 + 1 εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Υγεία

Οι 3 εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Υγεία και μια ακόμη που αφορά στην υπογεννητικότητα, είναι τα εξής:

  1. Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
  2. Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  3. Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 51 εκατ. ευρώ

Επίσης, αναφερόμενος στο δημογραφικό πρόβλημα και τη στήριξη της οικογένειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών, όπως επίσης και την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.