Γεωργιάδης για DRG: Γιατί είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια

  • Γιάννα Σουλάκη
DRG
Η υιοθέτηση του συστήματος DRG (Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων) στα νοσοκομεία αποτελεί μία από τις πιο καθοριστικές αλλαγές στον χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Κατά την ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. 2025, με θέμα «Τα DRG ως Σταθερότυπος Δημιουργίας & Εξέλιξης», ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο σύστημα DRG (Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων), λέγοντας πως ο πρωταρχικός στόχος του είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, ενώ ο ταυτόχρονος περιορισμός των ανεξέλεγκτων δαπανών αποτελεί δευτερεύον ζήτημα, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή του συστήματος σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη, με την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή του έως το 2026.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως το νέο σύστημα προβλέπει μηχανισμούς ελέγχου και δείκτες απόδοσης, οι οποίοι -παράλληλα με τη μείωση του κόστους περίθαλψης- στοχεύουν στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών και την ταχύτερη ανάρρωσή τους.

«Με την εφαρμογή των DRG ο ασθενής θα θεραπεύεται ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και με μικρότερες παράπλευρες συνέπειες στη συνολική του υγεία. Εάν καταφέρουμε να κάνουμε το σύστημα να λειτουργήσει στο 100%, στην πραγματικότητα θα σώσουμε χιλιάδες ζωές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η εφαρμογή του συστήματος είναι δυναμική και απαιτεί διαρκή προσαρμογή, καθώς συνεχώς προστίθενται νέες θεραπείες, πρωτόκολλα και τεχνολογίες.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το νέο μοντέλο αποζημίωσης δεν αποσκοπεί στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία νοσοκομείων, αλλά αντίθετα, επιδιώκει τη διατήρηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε περιοχές όπου κρίνονται απαραίτητα για λόγους τόσο υγειονομικούς όσο και κοινωνικούς.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι, παρά τις δυσκολίες, η επιτυχής εφαρμογή του συστήματος μπορεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Νέα εποχή στην αποζημίωση των Νοσοκομείων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Παντελής Μεσσαρόπουλος, σημείωσε ότι για πρώτη φορά το 2025 τα δημόσια νοσοκομεία θα αποζημιώνονται με βάση το παραγόμενο έργο τους, κάτι που αναμένεται να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Επιπλέον, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τις ιατρικές πράξεις που υποβάλλονται για αποζημίωση στον ΕΟΠΥΥ θα συμβάλουν στην ακριβέστερη αποτύπωση και κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, πρόσθεσε:

«Όραμά μας είναι η αποτελεσματική, αποδοτική, ποιοτική, ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού της χώρας, με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων για νοσοκομειακή περίθαλψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεσσαρόπουλος.

Θεμιστοκλέους: Έπειτα από 14 χρόνια, τα DRG γίνονται πραγματικότητα

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, ώστε να ξεφύγουν από τις παρωχημένες πρακτικές των τελευταίων δεκαετιών. Μέχρι σήμερα οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονταν χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως τόνισε.

Πρόσθεσε δε, πως οι προϋπολογισμοί, οι οποίοι συνήθως συντάσσονταν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, οδηγούνταν σε ελλείματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ροής χρηματοδότησης. Με την εισαγωγή του συστήματος DRG η σύνταξη των νοσοκομειακών προϋπολογισμών του 2024, έγινε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, γεγονός που οδήγησε σε καλύτερη οικονομική διαχείριση.

Έτσι, κανένα νοσοκομείο δεν χρειάστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ καταγράφηκε αύξηση 10% στις χειρουργικές επεμβάσεις και 2,5%-3% στις νοσηλείες.

«Αυτό ήταν μια εξαιρετικά σημαντική νίκη που πέτυχαν τα νοσοκομεία και οι διοικήσεις τους, σε συνδυασμό με έναν πιο πιεστικό έλεγχο από το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά καλή οικονομικά χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Η παραπάνω διαδικασία διευκολύνει, επίσης, και τη σύγκριση μεταξύ των νοσοκομείων, για την αποδοτικότερη διαχείριση του προσωπικού, όπως επισήμανε.

Μετά από 14 χρόνια, τα DRGs γίνονται επιτέλους πραγματικότητα, σημείωσε και υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση θα περάσει στον ΕΟΠΥΥ και το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., με κεντρικό έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας, παρά τις επιφυλάξεις που υπήρχαν για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο μοντέλο αυτόνομης διαχείρισης των νοσοκομείων, καθώς πλέον θα χρηματοδοτούνται με βάση την παραγωγικότητά τους. Η πλήρης λειτουργία του προγράμματος, ωστόσο όπως είπε, απαιτεί χρόνο, καθώς ακόμη και χώρες με υψηλότερο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας χρειάστηκαν χρόνια για την εφαρμογή του.

Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, όπως προέβλεψε η κωδικοποίηση των νοσοκομειακών δεδομένων θα έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να επιτρέψει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.