Γεωργιάδης: «Μας ζητούν επίμονα να αρχίσουμε ξανά τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία»
Αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν εντός του 2024 στο Υπουργείο Υγείας, έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Μεταξύ των πολλών θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε, όπως στις προσλήψεις προσωπικού, την τακτοποίηση των χρεών των νοσοκομείων, την αύξηση των μεταμοσχεύσεων, τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας κ.α., μίλησε και για τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων.
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί επί πληρωμή 7.000 επεμβάσεις κάτω από την ‘ομπρέλα’ του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων, όπως πλέον έχουν σταματήσει προσωρινά, εξαιτίας της διεξαγωγής των δωρεάν χειρουργείων. Οι πολίτες, ωστόσο, αποζητούν τα επί πληρωμή χειρουργεία καθώς τους εξυπηρετούν, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
«Από την ώρα που βγάλαμε αυτήν την απόφαση, δεχόμαστε ασταμάτητα καθημερινά αιτήματα γιατί σταματήσαμε τα επί πληρωμή από ανθρώπους που προτιμούν να πάνε στο ΕΣΥ και να πληρώσουν το 1/3 των χρημάτων που θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα και οι μόνοι που θα έπρεπε να φωνάζουν στα αλήθεια είναι οι κλινικάρχες και κανένας άλλος. Άρα λοιπόν, αυτή είναι η μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων. Είμαστε στη φάση των δωρεάν», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα ξεκινήσουν όταν ολοκληρωθούν τα σχεδόν 35.000 δωρεάν, πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς να κάνεις επί πληρωμή απογευματινό χειρουργείο. Όχι γιατί δεν πιστεύουμε στα επί πληρωμή, αλλά επειδή έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να κάνουμε τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέχρι το τέλος του ’25, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουμε αυτά τα λεφτά. Όταν με το καλό πιάσουμε το στόχο των δωρεάν, εδώ είμαστε να τα ξαναξεκινήσουμε», πρόσθεσε.
Πάντως τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κίνηση στα χειρουργεία έχει πέσει, υπογράμμισε: «Οι πρώτες δύο εβδομάδες ξεκίνησαν πολύ δυναμικά. Οι δεύτερες δύο εβδομάδες, αυτές που διανύουμε τώρα είναι προφανώς πιο χαμηλά γιατί είναι γιορτές. Με την έναρξη της νέας χρονιάς θα ξαναμπούμε σε φουλ λειτουργεία», είπε.
‘Αδωνις Γεωργιάδης: Έτσι πήραμε τα 54 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης
Συνεχίζοντας τον απολογισμό του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 από τον τότε υπουργό Υγείας, Γιώργο Σούρλα. Ενεργοποιήθηκε ξανά, όταν οι λίστες για τα «ψυχρά χειρουργεία» (προγραμματισμένα) είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της ακύρωσης εκατοντάδων χιλιάδων επεμβάσεων.
«Όταν ήρθα στο Υπουργείο αποφάσισα ότι αυτό είναι κάτι που πλέον δεν μπορεί να μείνει σε άλλη εκκρεμότητα, έχουμε αναμονές χειρουργείων, πρέπει να δώσουμε μία διέξοδο στο σύστημα και πάμε σε απογευματινά χειρουργεία», εξήγησε και παραδέχθηκε πως με περισσότερο υγειονομικό προσωπικό θα μπορούσαν σίγουρα να λειτουργούν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια, αλλά δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο γι’ αυτό, όπως είπε.
«Θα μπορούσαμε με περισσότερο προσωπικό να ανοίξουμε περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια; Ναι είναι η απάντηση, αλλά όπως σας είπα ως προς την πρόσληψη προσωπικού έχουμε όχι απλώς φτάσει στα όρια, έχουμε ξεπεράσει και τα όρια των δυνατοτήτων και του προϋπολογισμού και των δεσμεύσεων που έχει η χώρα. Μπορούμε με το υπάρχον προσωπικό να κάνουμε περισσότερα χειρουργεία; Στην κουβέντα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ζήτησα να βρούμε πόρους γι΄ αυτά, για να τα κάνουμε δηλαδή δωρεάν και σκεφτήκαμε να επαναδιαπραγματευτούμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα απογευματινά χειρουργεία τα ενέκρινε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μεταρρύθμιση», εξήγησε.
Η πρόταση έγινε στο Ταμείο Ανάκαμψης και η χώρα μας έλαβε την έγκριση για 54 εκατομμύρια.
«Δέχθηκαν το επιχείρημά μας. Μας δώσανε τα 54 εκατομμύρια. Για να φτάσουμε όμως εκεί έπρεπε πρώτα να τους πείσουμε ότι πράγματι μπορούμε να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία. Έτσι κάναμε πρώτα τα επί πληρωμή. Τα επί πληρωμή γίνανε πρώτα γιατί δεν εξαρτώνται από την απόφαση της Κομισιόν, ήταν εσωτερική μας απόφαση», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Ενιαία Λίστα Χειρουργείων: Σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2025
Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, η οποία λειτουργεί κάτω από την επίβλεψη της ΗΔΙΚΑ και είχε ξεκινήσει από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν λειτουργούσε, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τώρα θα ενεργοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2025.
«Έχουμε κάνει αρκετή δουλειά και συνεχίζουμε να την κάνουμε. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια εκκαθάρισης της λίστας, μετά την εκκαθάριση φτάσαμε σε έναν ακέραιο αριθμό και τώρα συνδέουμε στην ενιαία λίστα όλες τις κλινικές. Σκοπός μου είναι μέσα το πρώτο δίμηνο του 2025 η πρόσβαση στα στοιχεία της λίστας να είναι δημόσια σε πλατφόρμα, ώστε να μπορεί ο κάθε ασθενής να βλέπει όχι μόνο το σύνολο της αναμονής, αλλά να παρακολουθεί και ποια κλινική ανά νοσοκομείο έχει μικρότερη αναμονή», τόνισε.
Στη συνέχεια έφερε ένα παράδειγμα. Στο ίδιο νοσοκομείο π.χ. στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μπορεί να διαφέρει η αναμονή για προγραμματισμένο χειρουργείο, από τη μία κλινική στην άλλη, είπε.
«Άρα, θεωρούμε πολύ χρήσιμο για τον συμπολίτη μας να ξέρει ότι αν αποφασίσει να πάει σε αυτή την κλινική θα έχει μικρότερη αναμονή από ότι στην άλλη και να κρίνει τελικά τι είναι αυτό το οποίο θέλει να κάνει», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Στα τέλη Ιανουαρίου το Υπουργείο Υγείας θα κάνει ανακοινώσεις για την πορεία της μεταρρύθμισης των απογευματινών χειρουργείων και της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων.