Iatropedia

Γεωργιάδης στο «Αττικό» Νοσοκομείο: «Θέλουμε να επεκτείνουμε το θεσμό της Κλινικής Επιζώντων Καρκίνου και σε άλλα νοσοκομεία»

"Μικρό θαύμα", χαρακτήρισε την πρώτη Κλινική Επιζώντων Καρκίνου που λειτουργεί από το 2023 στο Νοσοκομείο "Αττικόν" ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης παρέστη σήμερα Πέμπτη 25 Ιουλίου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» με θέμα «Η Κλινική στην πιλοτική της φάση και η προοπτική μετασχηματισμού της σε Κέντρο Αριστείας – Οι σύγχρονες ανάγκες των ογκολογικών ασθενών και η αξία του τρόπου και της ποιότητας ζωής».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Καθηγήτρια Ογκολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθύντρια Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Αμάντα Ψυρρή, ο Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, η Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή, η Γενική Διευθύντρια Bristol Myers Squibb, Ελισάβετ Προδρόμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ernst & Young, Γιώργος Παπαδημητρίου, ο Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλής, ο Διοικητής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Σπύρος Αποστολόπουλος, ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή, Σωτήρης Τσιόδρας, η Ογκολόγος-Παθολόγος, Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Ε., Ζένια Σαριδάκη

Και ο Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γιώργος Καπετανάκης.

«Η Κλινική Επιζώντων Καρκίνου λειτουργεί πιλοτικά από το 2023 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για το πρώτο ιατρείο στην Ελλάδα που παρέχει επιστημονική καθοδήγηση σε επιβιώσαντες καρκίνου σχετικά με τον τρόπο και την ποιότητα ζωής. Η Κλινική παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης stress, εκπαίδευση στη μεσογειακή διατροφή και στην υγιεινή του ύπνου, συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης, καθώς και παραπομπή σε αντίστοιχα Ιατρεία για τη διακοπή αλκοόλ – καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων. Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb προτίθεται να υποστηρίξει μέσω δωρεάς τη διαδικασία προτυποποίησης της Κλινικής από την Ernst & Young. Τo έργο αυτό θα περιλαμβάνει τη συλλογή βέλτιστων πρακτικών από το εξωτερικό, την καταγραφή των επιτευγμάτων και προκλήσεων κατά την πιλοτική φάση λειτουργίας στην Ελλάδα, την προτυποποίηση των διαδικασιών, την κοστολόγηση της λειτουργίας, καθώς και τη βέλτιστη κατανομή των Ιατρείων ανά την επικράτεια, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών και τους διαθέσιμους πόρους».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήθελα πραγματικά να συγχαρώ όλη την ομάδα του νοσοκομείου «Αττικόν» που έχει κάνει αυτό το μικρό θαύμα. Ο κόσμος έρχεται προς τα εδώ γιατί εμπιστεύεται το νοσοκομείο. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους της καλής φήμης του νοσοκομείου «Αττικόν» είναι και η πρωτοβουλία των γιατρών. Αυτό που κάνουν εδώ είναι σπουδαίο. Και εμείς όχι μόνο το υποστηρίζουμε αλλά θέλουμε να το αντιγράψουμε να το κάνουμε και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας ώστε να μπορούμε να παρέχουμε αυτή την ολιστική φροντίδα στον ασθενή με τον καρκίνο σε περισσότερους συμπολίτες μας σε περισσότερα σημεία της Ελλάδος. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Bristol Myers Squibb, διότι ξέρετε εγώ πάντα πίστευα και πιστεύω στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Και οι εταιρίες αυτού του μεγέθους, το να δείξουν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη και μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Και κυρίως επειδή ανοίγετε έναν δρόμο, το ότι έχετε επιλέξει την Ernst & Young για να κάνει τη μελέτη, δείχνει και το μέγεθος της σοβαρότητας του εγχειρήματος γιατί η Ernst & Young είναι μάλλον η νούμερο 1 εταιρία στον πλανήτη που μπορεί να κάνει αυτού του τύπου τη δουλειά. Εγώ δεσμεύομαι ως Υπουργός Υγείας ότι το Υπουργείο θα αξιοποιήσει αυτή τη μελέτη για να το κάνουμε όσο γίνεται γρηγορότερα παντού. Και ευτυχώς για όλους μας η εξέλιξη της επιστήμης φέρνει καινούργιες θεραπείες, ποιοτικότερα, περισσότερα χρόνια. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε λοιπόν, η ποιότητα ζωής θα είναι πυλώνας μαζί με την πρόσβαση στις νέες θεραπείες».