Iatropedia

Γεωργιάδης: Τελεσίγραφο δύο εβδομάδων στους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ – Έρχεται ο νόμος Πλεύρη

Healthcare, doctor and man with arms crossed at hospital with smile for support, service and wellness. Medicine, professional and expert with glasses and pride for career, surgery, insurance and care

Όχι για επίταξη, αλλά για υποχρεωτικότητα κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τους ιδιώτες γιατρούς να βάλουν “πλάτη” στο ΕΣΥ.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (11/07/24) η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ο νόμος Πλεύρη εάν στις επόμενες δύο εβδομάδες συνεχιστεί η “αναιμική” ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας να εργαστούν με μπλοκάκι σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ για να καλύψουν κενά στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Πρόκειται για 14 δημόσια νοσοκομεία περιοχών όπως της Σπάρτης, της Κω, της Ξάνθης, των Σερρών, της Δράμας κ.α. στα οποία προκηρύσσονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια θέσεις για την κάλυψη των αναγκών σε πολλές ιατρικές ειδικότητες και βγαίνουν άγονες.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε ιατρικό Συνέδριο το πρωί της Πέμπτης (11/07) αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο της Κω, στο οποίο προκηρύχθηκαν τους τελευταίους μήνες 4 θέσεις παθολόγων και άλλες 4 παιδιάτρων σε 14 επαναλαμβανόμενες προκηρύξει και οι θέσεις τελικά μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων», σημείωσε ο ίδιος, όμως, παρόλα αυτά αρνείται πως θα προχωρήσει σε επίταξη των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών:

«Η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», είπε και ζήτησε από τους γιατρούς να βάλουν πλάτη έστω και την τελευταία στιγμή.

«Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, αλλά προτιμώ χωρίς βία», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως πρέπει επιτέλους να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ: Τι προβλέπει η διάταξη Πλεύρη

Η διάταξη που είχε θεσπιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού από τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και αναμένεται να ενεργοποιηθεί ξανά, δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας σε έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις να υποχρεώνουν τους ιδιώτες γιατρούς (όπως π.χ. τους παθολόγους) να στελεχώσουν το ΕΣΥ με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου και με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Παρά το γεγονός ότι για τους ιδιώτες γιατρούς προβλέπονται καλύτερες μηνιαίες αμοιβές, αλλά και αυξήσεις στην αποζημίωση για τις εφημερίες που θα πραγματοποιήσουν, οι ίδιοι δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται.

Οι επαφές που έκανε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους θεσμικούς φορείς των γιατρών και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους Λακωνίας, Ξάνθης, Σερρών, Κω και άλλων περιοχών που καταγράφουν ελλείψεις, ήταν άκαρπες.

Οπότε εξετάζεται ακόμη και η περίπτωση επιβολής “ποινών” στην περίπτωση που οι γιατροί δεν ανταποκριθούν. Όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας, δεν αποκλείεται ακόμη και η εξαίρεση από το δικαίωμα της συνταγογράφησης στους γιατρούς που θα αρνηθούν να βάλουν “πλάτη” στο ΕΣΥ.

Παρουσιάζοντας μάλιστα πανελλαδικά στοιχεία είπε πως από τους 140 ιδιώτες γιατρούς που προσκλήθηκαν από τους Διοικητές να στελεχώσουν “χωρίς πίεση” υποστελεχωμένα Νοσοκομεία, οι 105 αρνήθηκαν, οι 14 απάντησαν «ίσως» και μόνο 11 αποδέχθηκαν την πρόκληση να ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΣΥ.

Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αντέδρασε έντονα αποστέλλοντας επιστολή στον Υπουργό Υγείας, μέσω της οποίας διαμαρτύρεται για την πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο , το οποίο ζητά μέσω των Διοικητών των Νοσοκομείων από τους Ιατρικούς Συλλόγους να παρέχουν τα στοιχεία επικοινωνίας των γιατρών.

«Ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια, οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,

Ταυτόχρονα επισημαίνει, πώς ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω φυγής των γιατρών καθώς «η πολιτεία τους έχει ήδη φερθεί με «νταηλίκι» χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες», όπως αναφέρεται.

Επίσης, ο ΠΙΣ αναφέρεται σε προτάσεις του που δεν έχουν αξιοποιηθεί, όπως λέει, για τις άγονες περιοχές, όπως, «την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023».

Ι